Fabeldieren : over draken, eenhoorns, griffioenen en veel meer / Floortje Zwigtman ; met illustraties van Ludwig Volbeda

Hoei! Naar boeken van Floortje Zwigtman kijk ik altijd uit (oke, alleen de AVI-boekjes heb ik niet gelezen). Zij is een van de schrijvers waarvan ik nieuwe boeken, zonder een recensie te hoeven lezen, sowieso op mijn leeslijst zet. En aan Ludwig Volbeda heb ik meteen bij ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’ (tekst: Benny Lindelauf) mijn hart verloren. Wat een fantastisch mooie priegeltekeningen! Dus van een samenwerking tussen die twee voor een boek over Fabeldieren werd ik helemaal enthousiast. Ik zag al moois langskomen op Facebook, maar het bleek de werkelijkheid een beetje teniet te doen, want het echte papieren boek is echt geweldig veel mooier (en groter).

Het is een encyclopedie van Fabeldieren van over de hele wereld, ingedeeld naar werelddeel. Met mooie, grappige en enge beschrijvingen en weetjes en uiteraard prachtig (en priegelig) geïllustreerd op dik papier. Wat lastig om een leeftijd op te plakken: vanaf 10 jaar tot ruim daar boven.

Mijn dochter en ik hebben alle beschrijvingen, verhalen en weetjes aan elkaar voorgelezen (veel fabeldieren hebben echt onuitsprekelijke namen!), altijd bij groot licht om de illustraties zo goed mogelijk te kunnen zien. Hier en daar hebben we gegiecheld (‘hihi, die trol lijkt heel erg op Trump’), dochter heeft de eenhoornposter geconfisqueerd en op haar kamer gehangen en toen het boek uit was (oh nee!), hebben we gewoon alles opnieuw bekeken en geprobeerd te bepalen wat onze favorieten waren.

Dit boek is geen boek om te lenen bij de bibliotheek, maar liever om te geven, te krijgen, te hebben en te houden.

En graag zou ik een jurkje willen bestellen met de drakenschubben, een met de golven van de zee, en een met de veren van de feniks. Behang mag eventueel ook.