Over (jeugd)boeken en (voor)leesplezier

Standvastig : onder alle omstandigheden jezelf blijven

Standvastig : onder alle omstandigheden jezelf blijven / Svend Brinkmann ; vertaling [uit het Deens] Corry van Bree

We leven in een tijd waarin je steeds maar moet vernieuwen, ontwikkelen, doorleren, flexibel zijn, positief denken, ja zeggen op alles, naar je innerlijke stem luisteren en al je dromen verwezenlijken. Daartoe zijn er steeds meer coaches en zelfhulpboeken om te luisteren naar die innerlijke stem en te werken aan je zelfontplooing.

Dit anti-zelfhulpboek pleit voor het omgekeerde: een pleidooi voor stabiliteit, gemoedsrust en waardigheid. Waarbij de auteur teruggrijpt naar stoïcijnse filosofieën, maar deze wel in het heden weet te plaatsen.

Dit boek is een nee tegen: luisteren naar je innerlijke stem, positieve psychologie, ja zeggen op alles, coaching, zelfhulpboeken, biografieën, vernieuwing om het vernieuwen, intuïtief handelen en egoïsme.

En een ja voor: mopperen, ermee leren leven, twijfelen en nee zeggen, romans lezen, naar het verleden kijken, je plicht doen, echte vriendschappen, stabiliteit, gemoedsrust, waardigheid en stevig in je schoenen staan.

Hoewel ik het boek af en toe wat pittig vond, had het vooral geruststellende en opluchtende uitwerking op mij. Ik kan dit boek van harte aanraden aan iedereen die niet omver gesleurd wil worden door overmatige flexibiliteit en de ontwikkeldrift die er vaak van ons verwacht wordt.

2 reacties

  1. irene

    Ja geweldig, eens een andere visie.
    Misschien ook Stoicijnse levenskunst van Miriam van Reijnen lezen.

    • Boekmama

      Dank! Staat op mijn lijst om te lezen (samen met 500 andere titels, dus kan misschien nog even duren).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Boekmama.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑