Er lag een trommeltje in het gras / Edward van de Vendel ; met illustraties van Sanne te Loo

Toen mijn kinderen klein waren, las ik ze bergen prentenboeken voor en besloot aan de hand van hoe wij de boeken vonden, welke ik zou voorlezen in de bibliotheek. Toen ook de jongste wat groot werd voor prentenboeken, las ik de prentenboeken ter voorbereiding van het voorlezen op kantoor. Nadeel daarvan was het vluchtige: snel lezen en bepalen ja of nee voorlezen en hup: door. Nu ik niet meer voorlees in de bibliotheek, lees ik minder prentenboeken. Maar ik lees ze nu wel met aandacht. En hier heb ik er eentje die die aandacht heel erg verdiend.

Verloren

Sebas verliest tijdens het fietsen een trommeltje: het valt uit zijn fietstas in het gras. Nu verwachtte ik een verhaal over hoe het verder gaat met het trommeltje: wie vindt het, waar komt het terecht en krijgt Sebas het uiteindelijk terug? (vast wel). Maar het verhaal liep zeer verrassend totaal anders: het ging niet verder, maar juist terug in de tijd.

Vorige eigenaar

Van hoe Sebas aan het trommeltje kwam, gaan we naar de vorige eigenaar: van lieve oma Lina tot het meisje dat zij was toen zij het trommeltje kreeg. Daarna komen we toch weer bij Sebas die stiekem het huis uit sluipt om zijn verloren trommeltje te zoeken. Als hij dat weer heeft gaan we juist vooruit in de tijd en zien we Sebas opgroeien tot lieve opa Bas, die zijn hele leven geïnspireerd blijft door het trommeltje en de bijzondere inhoud.

Reis

De mooie tekst is kort en licht op rijm, en doet me aan de stripgedichten denken die Edward van de Vendel samen met Floor de Goede maakte. De illustraties van Sanne te Loo zijn prachtig en dromerig. Er is zoveel te zien dat ik het boek drie keer achter elkaar heb bekeken. Het lijkt ook wel of alles betekenis heeft. Bijna aan het einde is een tekstloze illustratie die twee pagina’s beslaat waarop de oude Sebas (opa Bas) de geschiedenis van het trommeltje tekent, waarop nog meer vertelt wordt over de reis van het trommeltje: eerst door het leven van Lina en dan door het leven van Sebas. Deze tijdlijn verklaart meteen waarom het trommeltje en de inhoud zo Afrikaans aandoen.

Koesteren

Wat bijzonder dat je in één prentenboek zoveel kan vertellen, en dat zonder lappen tekst en zonder dat het te druk wordt. Dit is een boek om te koesteren, eentje om te hebben en veel te bekijken. Ook te gebruiken voor allerlei projecten, zoals over ouder worden, familie, tijd, Afrika of lievelingsdingen: welke dierbare spulletjes zouden kinderen in hun trommeltje stoppen?