Niet te stoppen / Angie Thomas ; vertaald [uit het Engels] door Aimée Warmerdam ; vertaling raps door Akwasi

De zestienjarige Brianna (Bri) woont met haar moeder en oudere broer in een achterstandswijk. Haar ex-verslaafde moeder wil een goede toekomst voor Bri en Bri gaat daarom niet naar de school in hun wijk, maar naar een ‘goede’ (witte) school die subsidie ontvangt om kinderen uit de wijk van Bri naar deze school te laten gaan. Bri is echter niet erg geïnteresseerd in school, maar wil net als haar vader – die werd doodgeschoten toen Bri een kleuter was – een succesvolle rapper worden.

Rekeningen

Maar als Bri begint door te breken, verliest haar moeder haar baan. Met het inkomen van haar moeder én broer konden ze de rekeningen al niet betalen, maar nu wordt de situatie echt nijpend: de rekeningen stapelen zich op, de koelkast is steeds vaker leeg en de huisbaas begint met uitzetting te dreigen. Bri wordt ondertussen benaderd door Supreme, de vroegere manager van haar vader, die haar lekker maakt met een contract en veel geld in het voorruitzicht.

Criminele ghettochick

Dit lijkt Bri’s kans om haar familie te helpen en haar droom waar te maken, maar het houdt wel in dat ze haar vrijheid uit handen moet geven. Supreme handelt niet in het belang van Bri, maar in het belang van zoveel mogelijk geld verdienen: waar een nummer van Bri door veel mensen verkeerd geïnterpreteerd wordt en zij wordt weggezet als crimineel, probeert hij haar juist dat criminele ghettochick imago te geven omdat dat waarschijnlijk meer publiciteit op zal leveren.

Bendeoorlog

Ondertussen heeft Bri meer problemen: beveiligers op school die haar behandeld hebben als een crimineel en haar op de grond hebben gegooid, haar drugs dealende tante Pooh die betrokken raakt in een bendeoorlog en ‘gewone’ ingewikkelde puberliefdesperikelen. Gelukkig is er ook vrolijke luchtigheid in de vriendschap en pubergesprekken met Bri’s beste vrienden Malik en de homoseksuele Sonny, en in het veelvuldig voorkomen van Star Wars en Mario Cart.

Vechten voor je dromen

Schrijfster Angie Thomas, bekend van The hate you give, zet hier wederom een aangrijpend verhaal neer van een meisje dat levensecht overkomt, spelend in een Amerikaanse achterstandswijk waar er geworsteld wordt met racisme, armoede en politiegeweld. Qua thema lijkt het er op, maar het verhaal is toch heel anders. Net als bij The hate you give kan ik me voorstellen dat ook hier een boekverfilming in zit. Aanrader voor jongeren vanaf ca. 15 jaar over je niet neerleggen bij de situatie en vechten voor je dromen.