Een olifant in de bus / Marjet Huiberts, Barbara de Wolf

Jongetje Jip is met de bus op weg naar school als er een olifant bij de bushalte staat. De buschauffeur schrikt zich een hoedje en brult dat hij geen beest is zijn bus moet. Jip vindt dat niet eerlijk en wijst de buschauffeur op een hond die ook in de bus zit. Bovendien laat de pratende olifant weten dat hij een ov-chipkaart heeft.

De olifant probeert de bus te betreden en zit onmiddellijk klem. De passagiers proberen hem er eerst uit te duwen en daarna erin. Het helpt niet en de brandweer wordt gebeld. Al met al is uiteindelijk de hele bus aan gort, maar de olifant ontzet. Er worden veel foto’s gemaakt door de omstanders, vooral selfies (waarbij meerdere selfie sticks zichtbaar op de illustratie). De pratende olifant brengt Jip naar school, waar de juf een stuk hartelijker op de olifant reageert: hij is van harte welkom in de klas.

Dit prentenboek is een geweldige combinatie van hilarische tekst op (goedlopend) rijm en illustraties. Bij voorbereiding op kantoor zat ik al keihard te lachen. Het deed me denken aan Annie MG Schmidt en in het bijzonder De leeuw is los. Enorme aanrader! Ook voor de komende kinderboekenweek met als thema Reis mee!