Droomopa / Dolf Verroen ; met tekeningen van Charlotte Dematons

Dit mooie, dunne boekje begint met een illustratie van opa en kleinzoon Thomas in een gezellige, kleurige keuken. Opa zit aan de keukentafel, Thomas staat (zo kan hij er beter bij). Ze lachen en lijken bezig te zijn met een knutsel in elkaar te lijmen. Op de volgende pagina begint de tekst en in de tweede zin blijkt al dat opa onverwacht is overleden, terwijl kleinzoon bij opa en oma logeerde.

Vervolgens wisselt het verhaal steeds: van de droefheid en de praktische zaken die geregeld moeten worden tot de bijzondere dromen die opa had en waar hij altijd over vertelde. Bij de droevige delen zijn de illustraties grijs (met uitzondering van de rode pet van Thomas en de rode sjaal van opa). Als de dromen worden beschreven zijn de illustraties gekleurd en beslaan twee hele pagina’s.

Thomas wil over opa dromen, maar het lukt niet. Uiteindelijk raakt hij in paniek: hij kan zich al niet meer herinneren hoe opa eruit zag! Hij is verdrietig, boos en in de war. Maar gelukkig komt uiteindelijk de droom over opa: een hele mooie, een droom van afscheid en loslaten.

Wat een prachtig klein verhaal, in woord en beeld. Een boekje over verlies en troost.

Dolf Verroen en Charlotte Dematons maakten eerder samen het Kinderboekenweekgeschenk van 2016 Oorlog en vriendschap. Naar mijn mening een van de mooiste Kinderboekenweekgeschenken van de afgelopen jaren.

Droomopa heeft recentelijk een Zilveren Griffel gewonnen.