Kom je mee? / getekend en bedacht door Grootzus ; geschreven door Sjoerd Kuyper

Jongetje Nesta heeft een kat: Bardo. Nesta’s ouders zijn gescheiden en Bardo woont in het huis van zijn moeder: een gezinswoning met tuin. Nesta zou heel graag willen dat hij Bardo mocht meenemen naar papa als hij daar is. Maar omdat papa hoog in een flat woont, mag dat niet van zijn ouders. Nesta smokkelt Bardo stiekem mee naar school (de arme kat plast in zijn schooltas) om hem vervolgens mee naar papa te nemen. Dat gaat ook al niet best: kattenpaniek tijdens het rijden. Op de flat bij papa maakt Bardo een gevaarlijke sprong naar het buurbalkon, waar een andere kat zit. Even later staat de boze buurvrouw, die de ‘vieze kater’ heeft terug gebracht naar papa, tegen papa tekeer te gaan.

Een tijd later krijgt de kat van buurvrouw een nest (de kinderen van Bardo) en Nesta mag er eentje kiezen voor bij papa thuis. Bardo is na zijn avontuurtje weer terug gegaan naar mama en zal daar blijven.

Waar het boek begon met het afzwemmen diploma A van Nesta, met als toekijkers papa en mama met de ruggen na elkaar toe, eindigt het boek met Nesta die afzwemt voor zijn B-diploma, met – een stuk gezelliger en harmonieuzer nu – mama met nieuwe vriend, papa met buurvrouw, en Bardo met de kat van buurvrouw en de kitten die Nesta gekozen heeft.

Prachtige illustraties in dit kleurrijke verhaal. Hoewel menig bibliotheek het boek waarschijnlijk zal plaatsten bij prentenboeken met thema ‘echtscheiding’ is het absoluut ook een mooi boek voor kinderen wiens ouders niet gaan scheiden. Een leuk boek over een jongetje dat een probleem probeert op te lossen. Zijn ideeën zijn niet zo handig en hebben een hele andere uitkomst dan zijn bedoeling was, maar uiteindelijk is dat juist ook een heel mooie uitkomst.