De muur in het midden van het boek / Jon Agee ; vertaling [uit het Engels] Studio Bos

Dit prentenboek heeft inderdaad een muur in het midden. En aan beide kanten van de muur gebeurt van alles. Er is niet zoveel tekst en het zijn vooral de illustraties die het verhaal vertellen en ‘vergt’ daarom een hoop interactiviteit bij het voorlezen: want zien de kinderen wat er allemaal gebeurt? Wat doet hij? En is het wel waar wat hij zeg? En wat is daar nu aan de aan de hand? Zien die wilde dieren er echt gevaarlijk uit? Hoe zien ze er dan uit?

De veilige kant
Aan de linker kant van de muur is een hoge baksteen uit de muur gevallen. Een klein riddertje dat beweert dat het muur hem beschermt tegen wat er aan de andere kant is, pakt een ladder en zet deze tegen de muur en klimt omhoog om de baksteen terug te plaatsen. Wat hij niet ziet, is dat aan zijn kant wat water komt, en met dat water komen er ook vissen. Het riddertje op de ladder merkt niet dat het water stijgt en dat de vissen steeds groter en enger worden en dat de grootste steeds de kleinere opvreet. Pas als het water zo hoog komt dat het het riddertje bereikt, heeft hij het is de gaten dat de boel flink is overstroomt.

De gevaarlijke kant
Aan de andere kant zien we een stel ongevaarlijk uitziende wilde dieren. Als er een muisje komt, vluchten ze weg. Vervolgens komt er een reus met een knuppel. Hij merkt dat er iets aan de andere kant van de muur gaande is en legt zijn oor te luisteren tegen de muur. Vervolgens gebruikt hij zijn knuppel als laddertje en kan nog net op tijd over de muur reiken en het riddertje redden van het hoge water. Het riddertje voelt zich niet helemaal gered, want hij beseft dat hij aan de gevaarlijke kant van de muur staat, oog in oog met een monster dat hem waarschijnlijk gaat opeten. Daar moet het monster / de reus onbedaarlijk om lachen. Natuurlijk niet: hij is een vriendelijk monster. En hij vraagt of het riddertje met hem meekomt. Na enige twijfel eindigt het boek met een illustratie waarop het riddertje speelt met het monster en de wilde dieren en het ziet er heel vrolijk en gezellig uit.

Wat een prachtig en grappig prentenboek over vooroordelen en angsten. Goed te gebruiken voor dit thema en sowieso heel leuk om voor te lezen: kinderen doen gegarandeerd enthousiast mee mee.