De bijzondere beer / Tjibbe Veldkamp & Marijke ten Cate

Tijdens het productieproces in de fabriek krijgt een knuffelbeer per ongeluk geen armen (hij had zich omgedraaid om eens goed om zich heen te kijken). En zo werd hij een bijzondere beer. ‘Jij bent niet goed’, zei de man van de fabriek. ‘Jou wil niemand hebben.’ En zo belandt de bijzondere beer in een afvalcontainer met andere bijzondere knuffels.

‘Waarom ben ik niet goed?’, vraagt de beer ze. Volgens een varkentje (zonder oren) is dat overduidelijk: omdat hij geen armpjes heeft. De bijzondere beer is een optimist en gelooft dat hij gewoon een knuffelbeest is en iemands knuffel zou kunnen worden. En hij gaat naar die iemand op zoek.

Het valt nog vies tegen, zeker als op straat wordt opgepakt en weer weggegooid en daarbij in de modder belandt. Maar de beer geeft niet op en vindt uiteindelijk een speelgoedwinkel. De eigenaar is een vriendelijke man en de beer mag blijven, al vreest de goede man dat niemand de beer zal kiezen. Hij mag wonen op de bovenste plank. Op de illustratie zie je dat die vol zit met ander ‘bijzonder’ speelgoed: een vliegtuig zonder vleugel, een gebroken aardbol, een gescheurde trommel en een geknakte hijskraan.

Maar beer gaat lekker op een plank met andere beren zitten. Een huilend meisje (Noor) dat net buiten op straat gevallen is, valt binnen direct voor de bijzondere beer en wil niets of niemand anders: ‘Ik wil deze,’ zei Noor. ‘Hij is de beste beer die er is.’ Wat een mooi en hoopgevend verhaal: misschien ben je bijzonder, maar dat wil niet zeggen dat er iets mis met je is of dat niemand van je zou kunnen houden. Geef dus niet op en voel je nooit minder.

De illustraties van Marijke ten Cate zijn vrolijk, warm en sfeervol en de bijzondere beer ziet er echt als een heerlijke, lieve knuffelbeer uit. Maar op de illustraties is ook zoveel meer te zien nog: de machines in de fabriek hebben grappige gezichten en lijken allemaal te leven, pagina’s voordat de huilende Noor de speelgoedwinkel binnen gaat zie je haar al op de achtergrond met haar fietsje en bloedende knie op straat liggen, de speelgoedwinkel zelf is trouwens ook geweldig met knuffels, auto’s, poppenwagens, geen plastic troep en lekker veel boeken. En op de laatste pagina, als Noor in innige omhelzing ligt met haar bijzondere, doodgewone beer, met haar bril op het nachtkastje, is het aan te raden om eens goed rond te kijken in Noors slaapkamer: daar liggen allemaal andere bekenden!

De bijzondere beer is een boek om te koesteren over een beer om te koesteren en is een van de boeken uit de Prentenboek Top Tien 2023.