Brave hond! Stoute kat! : versjes over de aard van het beestje / Bette Westera & Mies van Hout

Toen ik dit boek vorig jaar bij de nieuwe boeken zag staan in de bibliotheek sloeg ik het open en las het gedicht over de kat: briljant! Inderdaad de aard van het beestje, gevat in een bijzonder geestig gedicht.

Toen ik later het boek opnieuw in handen had, bleek ik nog iets belangrijks over het hoofd te hebben gezien: het is niet alleen een boek over eigenschappen van dieren, maar ook over tegenstellingen. Steeds is er een gedicht over een bepaald dier – de belangrijkste eigenschap zit in de titel – daar tegenover staat een dier met een tegenovergestelde eigenschap. Na de kat (Stout), volgt de hond (Braaf).

Zo is er verder Langzaam-Snel, Voorzichtig-Onbesuisd, Netjes-Slordig, Volgzaam-Dwars, Onaardig-Aardig, Geduldig-Rusteloos, Opvallend-Onopvallend, Gevaarlijk-Ongevaarlijk, Krachtig-Kwetsbaar, Bazig-Verlegen, Lenig-Log, Deftig-Alledaags, Rustig-Druk, Lawaaiig-Stil, Huiselijk-Reislustig. Behalve dat het dus gaat over gedrag van dieren en karaktereigenschappen die vaak ook menselijk zijn, gaat het over tegenstellingen en vallen er ook nog eens wat mooie woorden te leren.

En dat in geweldige verzen gebracht: ze zijn mooi, kloppend, soms lief, vaak erg grappig. Ieder dier is voorzien van een illustratie van Mies van Hout, die behalve dat ze èn prachtig en kleurig zijn ook weer heel erg kloppen met de karaktereigenschap van het betreffende dier.

Het moge duidelijk zijn: ik vind dit boek fantastisch! De gedichten heb ik gevraagd en ongevraagd thuis en op vakantie regelmatig voorgelezen. Een van de tien prentenboeken van de Prentenboek Top Tien 2023. Voor kinderen van ca. 4 tot 8 jaar.