De geest en het meisje / Lucy Strange ; vertaling [uit het Engels] Aleid van Eekelen-Benders

Wanneer de vader van de 12-jarige lady Agatha overlijdt, blijkt zij geen wees te zijn geworden, maar blijken haar ouders nooit haar echte ouders te zijn geweest. Daarmee is neef Clarence de wettige erfgenaam van het landgoed en het eerste wat hij doet na zijn intrek is Agatha eruit gooien.

Nou ja: hoewel hij er veel leedvermaak bij heeft gooit hij haar er niet letterlijk uit, maar ze moet wel direct de volgende dag al weg en hij laat haar ophalen door de man die haar echte vader zou zijn: een ganzenhoeder uit de buurt en volgens Clarence tevens ‘niet meer en niet minder dan een ordinaire dief.’

De relatie tussen Aggie (nu ze niet meer bij de adellijke familie Asquith hoort noemt ze zich zo) en Thomas, de vreemde die haar vader zou zijn, begint wat nors en vijandig. Aggie gedraagt zich arrogant en weigert te geloven dat deze onverzorgde man haar vader is, bovendien is ze bediendes gewend die alles voor haar doen en Thomas eist dat ze meehelpt in het huishouden.

Aggie gaat op zoek naar de waarheid (wie zijn haar ouders en wat is er met hen gebeurd?) en smeedt plannen om wraak te nemen op Clarence. Op het kerkhofeiland van de familie Asquith, waar haar (onechte) vader begraven wordt, ontmoet zij Bryn – het hulpje van de drankzuchtige koster – waar zij bevriend mee raakt. Sinds een stiekem nachtelijk afspraakje met Bryn op het kerkhof, verschijnt er een geest aan Agatha: de geest van een meisje. Wie is zij, en wat wil ze van Aggie?

Dit is het tweede boek dat ik lees van Lucy Strange en wederom heeft ze me helemaal weten op te slokken met haar mooie verhalenvertellerij, dit keer in een prachtige, koude en (soms duistere) plek die zij ons liet zien: het besneeuwde, winterse Lake District in Engeland rond de eeuwwisseling van 19e naar 20ste eeuw. Heerlijk spannend verhaal voor de betere lezer vanaf een jaar of 10 en zeer de moeite waard om voor te lezen. Grappig genoeg las mijn 21-jarige zoon tegelijkertijd Ons kasteel aan zee van Lucy Strange. Hoewel ze kinderboeken schrijft, kent Lucy Strange ook veel fans onder volwassenen. Wie de boeken leest snapt waarom.