Bommetje! / Sacha Cotter en Josh Morgan ; vertaald [uit het Engels] door Joukje Akveld

Op een prachtige exotische plek waar veel gekleurde mensen wonen (niet benoemd waar, maar het boek komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland) woont een jongetje dat heel graag het perfecte bommetje wil maken. Iedereen maakt daar bommetjes en wie een buitengewoon bommetje maakt is een held. Het jongetje heeft een geweldige oma (Nan): vol, bruisend, lief en vroeger een pro op het gebied van het bommetje met verschillende technieken.

Rituelen

Iedereen heeft zijn eigen rituelen bij het maken van een bommetje. Om zichzelf moed in te spreken heeft het jongetje een heel coole rap die hij fluistert voor hij gaat springen. Helaas eindigt de eerste sprong die wij zien angstig hangend aan de duikplak, tot grote hilariteit van de anderen.

Tips

Om het jongetje te helpen geeft iedereen hem tips: hij moet vooral dikker worden en een grotere zwembroek aan. Hij volgt de adviezen op. Het dikker worden doet hij door een enorme zwemband om te doen. Na zijn gefluisterde rap eindigt dit bommetje met een ploep in het water.

Troost en echt goede raad

Gelukkig is daar Nan voor troost en echt goede raad: hij moet gewoon het bommetje doen op zijn ‘aller-eigenste manier’. En dat doet hij: met een fantastische uitdossing, zijn coole rap brullend maakt hij een enorme plons. Dit tot groot enthousiasme van de anderen, die hem in de lucht gooien, confetti strooien en zijn coole rap brullen.

Octopus

Op het eind van het boek zie je een octopus die vraagt of je hem op iedere bladzijde hebt gevonden. Ik had hem niet gezien, maar als je opnieuw het boek bekijkt, kun je hem op de meeste pagina’s vinden, waar hij steeds weer wat anders doet. Zo is het ook een beetje een zoekboek. Behalve dat is er sowieso van alles te bekijken op de mooie illustraties. Het boek eindigt met een fotocollectie van Nan met diverse personen waar ook weer genoeg te zien is.

Prijzen

Heel mooi origineel prentenboek over zelfvertrouwen, doorzetten en dingen op je eigen manier doen. Het sprak enorm aan bij mijn voorleespubliekje. De kinderen wilden graag hun ervaringen op het gebied van bommetjes delen en leefden erg mee met de hoofdpersoon. Won in Nieuw-Zeeland meerdere prijzen waaronder Best Picture Book of New Zealand 2019.