Over (jeugd)boeken en (voor)leesplezier

Atlas van monsters

Atlas van monsters : mythische wezens uit de hele wereld / geschreven door Sandra Lawrence ; geïllustreerd door Stuart Hill ; Nederlandse vertaling [uit het Engels]: Sabine Van Humbeeck

In afwachting van een boek dat ik gereserveerd had om voor te lezen aan mijn dertienjarige dochter, heb ik even heel wat anders gegrepen om samen te lezen terwijl we op het andere boek wachtten: een grote atlas met per werelddeel illustraties en beschrijvingen van mythische wezens. Mijn dochter vertelt er eerst wat over:

Atlas van monsters gaat over de ontdekkingsreiziger Cornelius Walters, die vanaf 1563 tot 1575 over de wereld reist op zoek naar monsters. Hij schrijft er een boek over, alleen vindt hij rare codes. Iedere keer dat hij codes vindt schrijft hij ze op. Als een bibliothecaris het boek ook na meerdere eeuwen terug vindt, leest ze het. Eerst gelooft ze er niks van, maar als zij ook de rare codes vindt gelooft ze er steeds meer van. Daarna komt ze achter een vreselijke waarheid over de monsters. Dit boek vind ik leuk omdat het veel over mythische monsters gaat en omdat er ook nog een verhaal achter zit.

Bibliothecaris

Bibliothecaris Ruth Briggs beheert de bibliotheek van landgoed Hardacre Manor. De collectie bestaat voornamelijk uit poëzie van de 16de-eeuwse kluizenaar Cornelius Walters, die overigens bekend staat als een vrij slechte dichter. De bewuste Atlas van monsters vindt de bibliothecaris bij toeval in een verborgen ruimte, in een kist met ijzeren riemen en een groot hangslot.

Sceptisch

Ze vindt het een buitengewoon interessant werk: Cornelius Walters heeft in zijn jongere jaren een wereldreis gemaakt waarbij hij allerlei monsters ontdekte die hij in een atlas heeft beschreven. Ruth Briggs staat erg sceptisch tegenover alle ontdekte monsters. Ze plakt de atlas vol briefjes met kanttekeningen waaruit haar ongeloof blijkt. Maar in de loop van het boek verandert de toon van de briefjes. Gelooft ze er toch in? En waarom zat dat boek zo verstopt? Ze vindt het een dusdanig interessant werk dat ze het naar een uitgever stuurt. En dat had ze beter niet kunnen doen….

Zoekelement

Atlas van monsters is een groot formaat boek, met pagina’s die eruit zien alsof het werkelijk een oud werk betreft (beige, wat smoezelig op de hoeken, [gedrukte] bladscheurtjes en opgekrulde en versleten stukken), met wat eruit ziet als met plakband ingeplakte notitiebriefjes, prachtige illustraties van de wereldkaarten en monsters en hier en daar wat lastig te lezen dagboekaantekeningen van Walters. De monsters staan behalve op de kaarten van de werelddelen ook op de pagina’s met de beschrijvingen. Hoewel ze genummerd zijn, staan ze steeds door elkaar. Ik denk dat het bedoeld is als zoekelement (en zoeken moet je zeker).

Geheimzinnige codes

Regelmatig trof Cornelius Walters geheimzinnige codes aan, die hij ook in de atlas noteerde. Wie goed kijkt ziet dat in de kaarten regelmatig ergens een van de tekens te vinden is en daarbij aangegeven wordt welke letter het is. Wie al deze tekens en bijbehorende letters noteert, kan de geheimzinnige codes vertalen. En daarmee wordt meteen ook verklaard waarom Cornelius na jaren reizen en werk zijn Atlas van monsters verstopte in plaatst van het wereldkundig te maken.

Doen

Zo is Altlas van monsters niet alleen een hoop beschrijvingen van mythologische wezens, maar zit er ook een spannend verhaal in. Een boek om te lezen, te bekijken, in te zoeken en om geheimzinnige tekens mee te vertalen. ‘Ik zou dit boek wel willen hebben’, zijn mijn dochter toen we er mee bezig waren. Prachtig boek voor kinderen die van monsters, mythische wezens en fabeldieren houden en voor kinderen die graag wat willen doen met een boek. Vanaf ca. 12 jaar.

2 reacties

  1. Maya

    Goeiemorgen, is de 12+ in jouw ogen vanwege de spanning of om het te kunnen lezen/volgen/begrijpen? Ik heb een bijna 11-jarige, hoogbegaafde boekenverslinder die hier dol op zou zijn, maar het is voor hem al gauw te spannend.

    • Boekmama

      Hallo Maya, nee vooral (ca.) 12+ omdat het een beetje moeilijk is als je echt maximaal van het boek gebruik wil maken. Ik kan me voorstellen dat een 9-jarige vooral de plaatjes bekijkt. Beschrijvingen en achterliggende verhaal zijn wel wat moeilijk. Het spannende zit um vooral in de geheime codes (spoiler alert): het zijn een soort dreigbrieven van de monsters die dus wel degelijk bestaan. Ze willen niet dat bekend wordt dat ze bestaan. Hun ontdekker was vanwege hun boodschappen zo bang voor hen dat hij het boek verborg en zich eenzaam terug trok in zijn landgoed. De bibliothecaris die het werk wilde laten uitgeven is spoorloos verdwenen. De laatste gecodeerde boodschap was: ‘Je hebt de stilte verbroken. Weldra zul je bij ons horen’. Inhoudelijk moet het zeker kunnen, beetje spannend is het, maar in mijn ogen niet heel erg eng. En kent hij deze al? Fabeldieren : over draken, eenhoorns, griffioenen en veel meer / Floortje Zwigtman ; met illustraties van Ludwig Volbeda: https://boekmama.nl/fabeldieren-over-draken-eenhoorns-griffioenen-en-veel-meer/ en Monsterdieren : fabels & feiten / Jet Bakels & Anne-Marie Boer: https://boekmama.nl/monsterdieren/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Boekmama.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑