Over (jeugd)boeken en (voor)leesplezier

De zee kwam door de brievenbus

De zee kwam door de brievenbus / Selma Noort ; met illustraties van Martijn van der Linden

Op de zolder van een oud huisje in Pieterburen las ik vijf jaar geleden dit boek voor aan mijn toen 8-jarige dochter. Mijn oudste zoon die toen veertien was zat daar de eerste keer min of meer per ongeluk bij, maar hij vond het boek dusdanig spannend en interessant dat hij de andere avonden er ook bij kwam. Met mijn blog begon ik pas twee jaar later, dus De zee kwam door de brievenbus ontbrak tot nu toe helaas. Maar omdat ik door de BK Junior gevraagd ben drie leestips, liefst aansluitend bij het thema van de Kinderboekenweek En toen? over geschiedenis, te schrijven zet ik dit mooie boek alsnog op mijn blog. Het is overigens een kerntitel, of zoals het nu heet thematitel, van de Kinderboekenweek.

Hierbij mijn tip voor de BK Junior (geschreven voor kinderen):

Liesje is acht jaar als haar vader haar van het dak gooit…. Het is 1953 en er is een verschrikkelijke storm. De dijk breekt en het Zeeuwse dorp waar Liesje woont overstroomt. De familie van Liesje vlucht naar zolder, want het hele huis loopt onder. Liesje, haar zus, kleine broertje en ouders zitten daar dagen en nachten vast, tot papa de zusjes van het dak gooit. Dat doet hij om ze te redden. Maar lukt dat? En hoe loopt het af met Liesjes ouders en kleine broertje? Heel spannend, waargebeurd verhaal over de watersnoodramp, door Liesje zelf jaren later aan de schrijfster verteld.

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2016 van de Griffeljury en de Thea Beckmanprijs 2016 voor het beste historische jeugdboek.

Voor kinderen vanaf ca. 9 jaar

2 reacties

  1. Linda

    En als ik me niet vergis was dat het moment dat ze bij mij in groep 5 zat en ik het ook aan de klas voor mocht lezen…prachtig boek!

    • Boekmama

      Juf Linda! Een van onze favorietste juffen! Wat leuk om hier van je te horen, en om te horen dat jij het ook zo’n mooi boek vond/vindt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Boekmama.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑