Winterhuis Hotel / Ben Guterson ; vertaald [uit het Engels] door Imme Dros ; met illustraties van Chloe Bristol

Weesmeisje Elisabeth woont, als ze niet op kostschool is, bij haar oom en tante. Het zijn chagrijnige mensen met erg weinig geld. Haar verbazing is dan ook groot als oom en tante in de kerstvakantie zelf op vakantie blijken te zijn en haar in haar eentje naar een hotel sturen. Met tegenzin gaat ze op reis, want dat hotel kan natuurlijk niet veel voorstellen.

Bibliotheek

Winterhuis Hotel blijkt echter een prachtig hotel, waar ze uitermate vriendelijk wordt ontvangen. Buiten kun je wintersporten beoefenen en binnen zijn er allerlei activiteiten zoals films en interessante lezingen. In het hotel zit ook een geweldige bibliotheek, met vaste bibliothecaris. Erg leuk voor Elisabeth die een enthousiast lezer is.

Mysterieus boek

Winterhuis Hotel heeft echter ook een duistere kant: er gaan verhalen over de verdwenen zus van de hoteleigenaar, over een mysterieus boek dat zich ergens in de bibliotheek zou moeten bevinden. Wie het boek in handen krijgt en slechte bedoelingen heeft zou het hotel ten gronde kunnen richten. En verder wordt Elisabeth vanaf het begin lastig gevallen door een eng stel dat in het hotel verblijft.

Raadsels

Gelukkig zijn er vooral leuke mensen in het hotel, zoals Freddy, een jongen van Elisabeths leeftijd die toevallig net als Elisabeth erg van woordladders houdt. Terwijl ze samen allerlei leuke dingen doen, spelen met taal en puzzeltochten voor elkaar uitzetten, probeert Elisabeth hem ook mee te krijgen in het ontrafelen van de raadselen van Winterhuis Hotel. Dat lijkt echter steeds gevaarlijker te worden en uit de hand te lopen en Freddy doet hier dan ook niet van harte aan mee. Freddy komt als karakter sowieso niet heel erg uit de verf en eigenlijk is Elisabeth ook degene die alles oplost.

Voorlezen

Spannend boek over een hotel waar iedereen wel eens zou willen vertoeven, met hier en daar wat magie. Het duurt even voor het verhaal op gang komt en het is wat pittig lezen met moeilijke en lange zinnen. Een boek daarom vooral voor de betere lezer vanaf ca. 10 jaar en uiteraard om voor te lezen. Eerste deel van trilogie. Het tweede deel De Geheimen van Winterhuis Hotel is ook al uit.