Toffee / Sarah Crossan ; Nederlandse vertaling [uit het Engels]: Sabine Mutsaers

Sarah Crossan schrijft Young Adult romans in korte poëtische zinnen (verse novel) over disfunctionele gezinnen, en dan vanuit een jongere geschreven. Dit is de derde die ik lees van haar, en het gaat nog zeker niet vervelen. Deze las ik voor aan mijn 13-jarige dochter en dit is wat zij van Toffee vond:

Toffee is een boek over een meisje dat Allison heet. Haar mishandelende vader heeft een vriendin, waarmee hij verloofd is. Haar naam is Kelly-Anne. Als Kelly-Anne wegvlucht van Allisons vader wordt haar vader steeds erger. Als haar vader haar echt te veel pijn doet is het de druppel voor Allison en vlucht ze ook weg. Ze komt terecht bij een vrouw die Marla heet. Marla heeft dementie en denkt dat Allison haar oude beste vriendin Toffee is. In het begin gaat dat moeizaam, Allison wordt vaak weggestuurd. Na een tijdje blijft ze elke dag bij Marla slapen. Marla krijgt soms bezoek en dan verdwijnt Toffee, (die zich inmiddels echt als Toffee is gaan voelen) door zich te verstoppen. Hoe kan ze dit blijven volhouden, komt ze ooit bij Kelly-Anne terecht en word ze nooit ontdekt door het bezoek van Marla? Hier kom je achter als je dit spannende, droevige en mooie boek zelf leest. Ik vind het een echt heel leuk boek omdat de hoofdstukken best kort zijn, maar alsnog heel duidelijk en mooi geschreven. Ook vind ik het fijn dat je iedereens gevoelens goed te horen krijgt.

Mooi in dit verhaal is ook dat het niet alleen voor Allison heel goed uitkomt dat ze bij Marla ‘terecht’ kan (eigenlijk is ze gewoon een indringer die gebruik maakt van het feit dat Marla dement is): Allison heeft geen geld, ze heeft geen dak boven haar hoofd, geen eten en niemand om mee te praten. Ook voor Marla pakt het goed uit: ze is behoorlijk eenzaam. Haar thuishulp is vrij kattig en luistert niet echt naar Marla en Marla’s zoon lijkt alleen maar vol wrok en onaardigheden te zitten wat betreft zijn moeder. Allison is lief voor Marla, let op haar en doet leuke dingen met haar. Tussen Marla en Allison ontstaat een band: zij kunnen elkaar in die periode heel goed gebruiken.

Wederom een ontroerend boek van Sarah Crossan.