Samen / geschreven door Alison Green ; met een voorwoord van Axel Scheffler ; vertaling [uit het Engels]: Jesse Goossens

Axel Scheffler, bekend prentenboekenillustrator en nog het meest bekend en geliefd door De Gruffalo, is sinds twee jaar beschermheer van de liefdadigheidsorganisatie Three Peas: een organisatie die vluchtelingen helpt. Dit prentenboek is gemaakt op zijn initiatief: achtendertig ‘aardige’ illustratoren (waaronder Quentin Blake, Rotraut Susanne Berner, Kitty Crowther, Gerda Dendooven, Ingrid Godon en Chris Haughton) hebben illustraties gedoneerd voor dit boek. Een deel van de opbrengst van Samen zal aan de stichting Three Peas worden geschonken.

In Samen (oorspronkelijke Engelse titel: Kind) worden allemaal manieren genoemd waarop je aardig zou kunnen zijn voor een ander. Van vriendelijk lachen naar mensen tot een luisterend oor bieden en zorgen dat iemand niet buitengesloten wordt. Uiteindelijk gaat het meer in de richting van waar Three Peas om draait: het helpen van nieuwkomers en in het bijzonder vluchtelingen. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe mensen woorden uit de taal van jouw land leren, maar je kunt ook een paar woordjes van hen leren. Mijn allertrouwste voorleeskinderen (ze zijn er bijna altijd) zijn nieuwkomers uit Turkije. Ze leerden mij het woordje ‘merhaba’: hallo in het Turks.

Achtendertig prachtig illustraties in verschillende stijlen, soms met dieren, soms met mensen, sieren dit boek. Dat zoveel verschillende illustrators hebben meegewerkt, versterkt alleen maar de boodschap van het boek: samen de wereld mooier maken door aardig te zijn.

Deze boodschap past natuurlijk geweldig bij de kerstperiode, en ook bij goede voornemens, maar eigenlijk is het iets voor iedere dag van het jaar en voor iedereen. Dit hartverwarmende en prachtige prentenboek is dan ook absoluut een aanrader voor in iedere (onderbouw)klas, school, en bibliotheek. Of om iemand blij mee te maken door het cadeau te doen natuurlijk.