Vorige week zondag was een hete dag, maar in zowel het gebouw als de tuin van de Tolhuistuin was het prima toeven. De vele bomen in de tuin zorgden voor meer dan genoeg schaduwplekjes en kinderen werden koel gehouden met onbeperkt limonade tappen als ze voor 1 euro een bekertje hadden aangeschaft.

 

Vorig jaar was de eerste editie van het Mooie Kinderboekenfestival, geïnitieerd door Edward van de Vendel die een boel mooie titels van boeken die het jaar ervoor waren verschenen had uitgekozen en rond die boeken waren er allerlei leuke activiteiten.

Bloemen en blaadjes

Voor de editie van dit jaar is het stokje overgedragen aan niemand minder dan Hans en Monique Hagen, het kinderboekenambasadeux, die mij een tijd geleden in de bibliotheek vroegen of ik misschien ook wat mooie titels kon aanraden. Wat een leuke vraag! Ik stuurde een mail met suggesties waaronder Bladerbeesten van Yvonne Lacet, waarover ik als toelichting schreef: ‘Verhaal- en tekstloos prentenhoek waarbij er allemaal dieren zijn gemaakt van bladeren en bloemetjes. Heel knap! Ik lees iedere woensdag voor aan kleuters in de bibliotheek en deze heb ik ook ‘voorgelezen’. Ik was benieuwd hoe het boek zou aanslaan, maar mijn publiekje was woest enthousiast.’

Ontzettend leuk vond ik het om dit boek op het festival terug te zien in een een zaal die vol lag (de dag liep inmiddels op zijn einde) met prachtige plakwerken van kinderen die daar de hele dag beesten in elkaar hadden gezet en geplakt met bloem- en plantenblaadjes.’

Pretpark

Ik was op het festival met twee dames van 10 en 11 jaar en we hebben niet alle activiteiten bij de Festivalboeken kunnen bezoeken. Daar zijn het er ook te veel voor. Maar wat we wel hebben gedaan was allemaal zeer geslaagd. Wat meteen in het oog sprong was de geweldige ringsteekattractie die was gebouwd bij het boek Kasteel in zicht!: op een kermispaard kon je van een ijzeren schans af zoeven om aan het einde van de baan met een lans door een ringetje te steken. Ontzettend leuk om te doen en naar te kijken. In de rij staan was geen enkel probleem, want de twee mannen die de boel daar begeleidden maakten er een feestje van.
Vervolgens wilde de dames een eigen gelukkig eiland tekenen bij Het gelukkige eiland om vervolgens met behulp van een green screen met hun eigen eiland op de foto te kunnen (wat ze uiteindelijk vanwege ontevredenheid over eigen tekening en ongeduld om naar het volgende festivalboek te gaan niet meer hebben gedaan), maar tijdens het tekenen kwam Marit Törnqvist haar eigen boek voorlezen wat weer een hele leuke verrassing was!
Buiten in de grote tuin hebben de dames minigolf gespeeld in Pretpark de Poepfabriek (van mond tot kont, waarbij vele grote en kleine hopen poep omzeild moesten worden: het was nog niet zo makkelijk). Daarna moesten we even bekomen met een glaasje limonade van de tap en heerlijke “Kaneelkak”.
Nadat van beide dames een arm in het gips gezet was bij Boer Boris en het gebroken been (het was een festival met opmerkelijk veel kinderen met gebroken armen) en de boerderijdieren waren geknuffeld was het tijd voor Lampje: Annet Schaap las niet alleen voor, maar zong ook en werd begeleid door een dame op accordeon. Zo kwam het boek nog meer tot leven. Mijn ene dame kreeg kippenvel, de ander zuchtte en zei: ‘Ik wil dit boek zo graag lezen!’

Wat een heerlijke dag was het weer! En het mooie nieuws is: er is al bekend gemaakt dat er volgend jaar weer een Mooie Kinderboekenfestival zal plaats vinden. Een absolute aanrader voor kinderen van peuter tot 12 jaar, waar het niet uitmaakt of je de boeken kent, of je de schrijvers kent en of je van lezen houdt. Het wordt sowieso een leuke dag en heeft voor iedereen een positieve uitwerking op leesplezier.