Ravi en de laatste magie / Sanne Rooseboom ; met tekeningen van Sophie Pluim

Aan komen kakken met een blogje over het kinderboekenweekgeschenk nà de Kinderboekenweek, is dat mosterd na de maaltijd? Een beetje wel natuurlijk, maar niet helemaal want de geschenken worden ook altijd opgenomen in de bibliotheekcollectie en kunnen dus gewoon nog jarenlang geleend worden.

Ravi woonde met haar moeder en broertje in een superleuk huis. Vanwege de reuma en het in een rolstoel belanden van Ravi’s moeder, zijn ze naar een saaie flat verhuisd. Maar nog voordat ze de verhuisdozen daar hebben kunnen uitpakken is er een ontploffing in een naastgelegen flat en worden ze geëvacueerd. De gemeente vindt voor het gezin een tijdelijke rolstoelvriendelijke oplossing in een tehuis voor oude mensen.

Ze zijn daar nog maar net en de pleuris breekt al uit: omdat het knuffeltje van Ravi’s broertje tussen de voordeur bleef steken waardoor deze niet sloot is er een lamp uit het huis gestolen. Ravi en haar moeder worden snel door de paar oudere bewoners bijgepraat: dit oudemensenhuis is eigenlijk een huis voor gepensioneerde tovenaars. De lamp is een magische lamp, en ontvreemd door de ‘Nachtheersers’: boosaardige tovenaars die daar heel erg veel kwaad mee kunnen en willen doen.

Ravi en haar moeder willen graag helpen de lamp terug te krijgen en de kwade tovenaars te verslaan. Met zijn allen bedenken ze een reddingsplan. De voorbereidingen zijn lekker nadrukkelijk filmisch beschreven “Als dit verhaal een film was, dan zou nu de muziek zijn gestart. Vrolijke muziek vol energie, en dan zouden we in korte, snelle scènes zien hoe de tovenaars, Ravi, Timo en hun moeder zich aan het voorbereiden waren op hun inbraak bij de Nachtheersers.”

Het is allemaal lekker spannend, dingen lopen verkeerd, het lijkt helemaal mis te gaan, maar uiteindelijk komt alles goed. Het boekje heeft humor, spanning, superleuke karakter en toffe zwart/wit-illustraties. De gekleurde kaft toont een stuk boekenkast, met behalve veel boeken ook toverpotjes, betoverde kikkers, de magische lamp en snuisterijen. Aan de binnenkant van de kaft zitten illustraties van het huis en de tuin (zeer aantrekkelijk en idyllisch). Doe mij ook maar zo’n oudemensenhuis later als ik groot ben.

Volgens mij een geslaagd boekje dat alles heeft wat een kinderboekenweekgeschenk moet hebben. Mijn ervaring is wel dat de voormalige geschenken niet erg enthousiast geleend worden. Geeft dat? Nee, want het is fijn dat ze nog te lezen zijn voor wie er niet zelf een heeft bemachtigd. En helemaal fijn als daar dat ene leuke boekje in de kast nog staat als alle andere Roosebooms zijn uitgeleend.