Marta & ik / door It’s Raining Elephants : vertaling [uit het Frans] Lidewij van den Berg

Marta is een meisje met korte knalrode krullen in een bijna zwart-witte achtergrond: het huis waar ze woont. Marta is een erg creatief meisje dat de ene na de andere tekening maakt. Zodra ze op een enorm groot vel met gele verf een leeuw schildert ‘… tadaaa! Daar was ik’, stapt de leeuw – tevens de ik-persoon/verteller – de kamer in.

De leeuw volgt Marta, die leest, tekent en een cake bakt, door het huis tot Marta met de kwast van zijn staart een blauwe zee schildert, en Marta en de leeuw samen op reis gaan en fantastische avonturen beleven in een wereld die zij zelf verven en waar de kleuren van af spatten.

Wie goed oplet ziet dat het behoorlijk lang duurt voor Marta de leeuw in de gaten heeft en echt wat samen met hem gaat doen: voor die tijd was de leeuw wel steeds aanwezig maar alleen onopgemerkt op de achtergrond. Als ze inmiddels wel echt samen optrekken komt er ook even ruzie, maar dat maken ze na wat boosheid weer goed. Wanneer Marta en de leeuw naar buiten gaan, ruikt de leeuw ‘thuis’ en gaat er vandoor. Marta kan hem niet tegenhouden en dat is (letterlijk) een harde klap voor haar. Gelukkig kun je bij een zelfverzonnen vriend ook een manier verzinnen om hem weer te bereiken.

Dit prachtige, fantasievolle verhaal over creativiteit en fantasie won dit jaar een Zilveren Penseel. Een verhaal dat kleuters kan inspireren om zelf te gaan tekenen en schilderen en er lekker op los te fantaseren. Leuk ook om te gebruiken voor wie met thema kunst aan de slag wil op school. Maker It’s raining Elephants blijkt een creatieve studio van twee Zwitserse illustratoren: Evelyne Laube en Nina Wehrle.