Avonturen van de dappere ridster / Janneke Schotveld ; met illustraties van Milja Praagman

Komende week begint de Kinderboekenweek met als thema: beroepen (‘Worden wat je wil’). Nou heb ik dankzij dit boek nog net op tijd een prachtig nieuw beroep ontdekt: Ridster. Achterin staan zelfs tips voor toekomstige ridsters.

De dappere ridster is een jongedame in harnas op maat, met racefiets (met bijpassende harnasfietstassen) en zwaard. Ze is een soort combinatie van ridder en redder en helpt dapper en onverschrokken allerlei problemen op te lossen waar ze kan. Zo brengt ze een ontsnapte leeuw terug naar de dierentuin (volgens mij een knipoog naar Annie M.G Schmidts gedicht ‘De leeuw is los’), haalt ze een verliefde kok uit een boom door hem aan zijn grote liefde (de fietsenmaker) te koppelen, redt de kermis van een reus (door voor de reus ook eens een geweldige kermiservaring te verzorgen) en spoort een (voor de tandarts) weglopen meisje op om haar ook nog eens zonder angst de behandeling te laten ondergaan.

De ridster kan hard zijn (indien nodig), ongeduldig, vloekt grove vloeken (zonder dat die daadwerkelijk in het boek staan) en tuft regelmatig op de grond. Dat laatste blijken alle ridsters te doen, leren we in het verhaal Hoog bezoek waarin ze haar collega’s inschakelt. Lief en troostend kan ze echter ook zijn: de dader van het stelen van een duur schilderij uit het museum houdt ze geheim. Het schilderij brengt ze terug naar het museum, om daarna terug te gaan om de kleine dief te troosten. De diefstal was ook eigenlijk meer bedoeld als een leenactie, om een zeer dierbaar persoon voor een laatste keer gelukkig te maken. Een lief verhaal tussen veelal erg grappige verhalen.

De illustraties van Milja Praagman maken van de dappere ridster een knappe jonge vrouw, met als superheldenpak een nauwsluitend harnas, geen wapperende cape maar wapperende lange haren en vriendelijk gezicht. De rest van de mensen in het boek is een kleurrijke en diverse stoet (met veelal vriendelijk gezichten met glimlach).

Ik heb me erg vermaakt met deze avonturen. Avonturen van de dappere ridster is een heerlijk boek om (voor) te lezen met een geweldige superheld/rolmodel, in een wereld die geen slechterikken kent maar waarin wie wat fout heeft gedaan zijn/haar leven kan beteren en waarin het normaal is en iedereen alleen maar blij is als twee verliefde mannen bij elkaar worden gebracht. Aanrader om zelf te lezen vanaf ca. 8 jaar, maar nog meer een aanrader om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of zes: dan heb je er zelf ook lol van 🙂 Won dit jaar een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.