Leeuwenlessen : 7 eenvoudige stappen / Jon Agee ; vertaald [uit het Engels] door Nicolette Hoekmeijer

‘Het is niet makkelijk om je leeuwendiploma te halen. Ik kan het weten. Ik heb les genomen.’ Een jongetje vertelt over de ‘Leeuwenlessen’ die hij gevolgd heeft: ‘7 eenvoudige stappen’, bij een echte – zoals de illustraties laten zien – (aangeklede) leeuw, met kantoor en praktijkruimte.

Het aanvankelijk vrolijk kijkende jongetje lijkt er zin in te hebben, maar nadat hij zijn leeuwenpak aan heeft getrokken en het echte werk begint, gaan de mondhoeken omlaag. Eerst gaan ze stretchen. Het ziet er uit als yoga, met mooie namen ook voor de houdingen zoals de ‘Opwaartse leeuw’ en de ‘Omgekeerde leeuw’. Het jongetje doet het nu nog goed, en bij de ‘Vliegende leeuw’ is zijn glimlach zelfs even terug.

Maar dan beginnen de zeven ‘Stappen: 1. Woeste uitstraling (het jongetje deed zijn best, maar ‘De leeuw was niet onder de indruk’), 2. Brullen (door microfoon met meetapparatuur), 3. Kiezen wat je wilde eten (van menukaart met gerechten als ‘vrije uitloop gnoe’ en ‘all you can eat antilope’, maar de jongen wil liever ‘spaghetti of zo’), 4. Op rooftocht gaan, 5. Rennen, 6. Bespringen (waarbij de jongen een oudere dame bespringt, die hem opvangt in haar armen: ‘O, wat een schattig poesje!’) en als laatste 7. Op zoek naar je vrienden.

De eerste zes stappen gaan buitengewoon teleurstellend. Het lijkt er niet op dat de jongen zijn leeuwendiploma gaat halen, maar als de jongen bij de laatste stap een vriend spot: een schattige kitten, en vervolgens een vijand: een grote enge hond die achter het poesje aanzit, komt de leeuw in het jongetje volledig los. Hij wordt zo woest dat zelfs zijn leeuwenmeester er van schrikt. De jongen heeft zijn diploma dubbel en dwars verdiend!

De illustraties van Jon Agee zijn eenvoudig, geestig en cartoonachtig. Er zijn niet veel boeken van hem vertaald in het Nederlands, maar je zou hem kunnen kennen van het Tijgerlezen-boekje Is er leven op Mars? en De muur in het midden van het boek.

Volgens mij leent dit geestige boek zich heel goed voor kleutergymlessen. Of een (deels buiten)kinderfeestje. Al lijkt is misschien wel de belangrijkste les dat het niet uitmaakt of je stoer bent of niet, maar dat het er vooral op aankomt wat je doet als er een vriend hulp nodig heeft.

Leeuwenlessen is een van de tien prentenboeken uit de Prentenboek Top Tien 2025.