Het jungleboek / herverteld door Daan Remmerts de Vries en met illustraties van Mark Janssen

In 1894 kwam The Jungle Book van Rudyard Kipling uit: een verzameling verhalen en gedichten die eerder waren verschenen in tijdschriften. Drie verhalen daarvan gingen over het jongetje Mowgli, dat in de jungle werd opgevoed door dieren. Het jaar daarop kwam het vervolg uit: The Second Jungle Book, met hierin nog meer verhalen over Mowgli. In deze bewerking door Daan Remmerts de Vries, die onlangs De Theo Thijssen-prijs 2021 toegekend kreeg (literatuurprijs voor een oeuvre op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur), zijn de verhalen over Mowgli uit de eerste en tweede Jungleboek opgenomen.

De meeste mensen zullen het Jungleboek wel kennen, maar waarschijnlijk vooral door de Disney film met het schattige jongetje in het rode broekje, de koddige dansende beer Baloe, de zwarte panter en de hypnotiserende, enge slang Kaa. Klinkt dat bekend? Des te meer reden om dit boek te lezen, want Disney is in de film behoorlijk afgeweken van het oorspronkelijke verhaal. Dat Mowgli in dit boek wel is afgebeeld met een rood lapje/broekje zie ik als een knipoog naar de Disney film.

Daan Remmerts de Vries heeft de verhalen op meeslepende wijze herverteld en Mark Janssen heeft er schitterende, kleurrijke illustraties bij gemaakt die vaak een hele en soms zelfs twee pagina’s beslaan. Alleen al de kaft met de valse tijger Shere Khan die je recht in de ogen kijkt is een feest om te zien. Wat een mooi boek heeft deze samenwerking opgeleverd!

Tijdens het lezen van het Jungleboek moest ik soms denken aan Flin, of De verloren liefde van een eenhoorn omdat ik ineens gelijkenissen zag: ook Flin is als heel klein kindje in het bos terecht gekomen en opgevoed door dieren, ook Flin werd onder de hoede genomen (in dit geval niet door dieren maar door een tweekoppige dwerg) om te leren hoe het beste te overleven, ook Flin ging naar de mensen toen hij ontdekte dat hij eigenlijk een mens was en ook Flin stuitte daar op teleurstelling. Flin is geschreven door Henry Lloyd, een pseudoniem voor (volgens mij, en ook volgens sommige anderen) Daan Remmerts de Vries. Het geeft toch te denken: zou Daan Remmerts de Vries (als hij het was) geïnspireerd zijn geweest door het Jungleboek toen hij Flin schreef? Was hij soms ook al bezig met het Jungleboek? Of is het louter toeval? Wellicht zit ik er wel helemaal naast. Toen Jaap Friso onlangs in de Grote Vriendelijke Podcast aan Daan Remmerts de Vries vroeg hoeveel pseudoniemen hij heeft, lachte Daan satanisch en antwoordde: veertien. Hoe het ook zit: het zijn beide geweldige boeken, en ondanks de overeenkomsten ook weer totaal verschillend. Dus lees ze vooral allebei (voor).

Het Jungleboek staat dit jaar op de tiplijst van de Nederlandse Kinderjury en is voor kinderen vanaf een jaar of 10 om zelf te lezen, maar voorlezen kan vanaf een jaar of 8.