Amari en de nachtwachters / B.B. Alston ; vertaald [uit het Engels] door Sandra Hessels

Eerlijk gezegd zou deze kaft niet mijn aandacht hebben opgewekt. En ook de naam van de auteur zou geen belletjes doen rinkelen in de trant van: ‘Let een op, het is wel deze schrijver, bekend van de prachtige boeken …’ Maar gelukkig waren daar Bas Maliepaard en Jaap Friso om mij in De Grote Vriendelijke Podcast op dit boek te attenderen. Sterker nog: dankzij hun lovende beschrijving besloten mijn man en ik dat dit echt een boek voor onze dochter is en we hebben het meteen voor haar besteld.

Donker meisje

Hoewel het een verhaal vol magie is, deed het begin van het boek mij erg denken aan Niet te stoppen van Angie Thomas: donker meisje met alleenstaande moeder en grote broer die in een achterstandswijk woont en met een speciale beurs naar een ‘goede’ (witte) school gaat. Ook Amari is (letterlijk) niet te stoppen op het eind, maar voordat ze dat punt bereikt heeft ze nog een lange, moeilijke en bizarre weg te gaan.

Vermist

Amari’s grote broer Quinten, een enorm vriendelijke jongen die goed was in alles wat hij deed, is al een paar maanden vermist. Amari en haar moeder leven tussen hoop en vrees, terwijl haar moeder dubbele diensten werkt in het ziekenhuis om de eindjes aan elkaar te knopen en Amari het probeert te redden op een witte school waar ze vijandig wordt bejegend.

Koffer

Op een dag vindt Amari een tikkende koffer in Quintens kamer. De inhoud blijkt voor haar bestemd: Quinten neemt haar mee in een bizarre, magische droom, er zit een aanbevelingsbrief in voor … ja, voor wat eigenlijk? en een idioot pak dat Amari moet dragen tijdens het intakegesprek voor wat het dan ook is.

Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken

In de hoop via deze weg haar broer te vinden gaat Amari, in idioot pak, stiekem op weg naar het intakegesprek en komt terecht bij het Bureau voor Bovennatuurlijk Zaken. Voor normale mensen onzichtbaar, blijkt er een bovennatuurlijke wereld te bestaan: met wonderlijke wezens en magische zaken. En Amari kan daar in opleiding, net zoals haar broer bleek te hebben gedaan terwijl Amari en haar moeder dachten dat hij naar een speciale zomerschool ging.

Junior Agent

Amari grijpt deze kans met beide handen aan, vooral omdat ze haar broer wil vinden. Amari kiest voor de richting Junior Agent, zoals Quinten had gedaan en waar hij bleek uit te blinken in zijn vak tot het moment waarop hij verdween. Helaas krijgt Amari ook hier te maken met vijandelijkheden van andere leerlingen en ouders (al is dat om andere redenen dan op haar normale school) en zijn er weinig leerlingen die na de testen uiteindelijk toegelaten worden tot de opleiding voor Junior Agent. Als ze het niet haalt, en die kans is groot want enige vorm van vooropleiding op in het bovennatuurlijke ontbreekt, dan wissen ze haar geheugen en sturen haar terug naar huis. Amari zal dus alles op alles moeten zetten om te slagen én haar broer te vinden. Gelukkig staat ze er niet helemaal alleen voor, als is het maar de vraag wie ze uiteindelijk kan vertrouwen.

Magische superheld

Wat een geweldig debuut! Naast Harry Potter en Morrigan Crow hebben we er nieuwe jonge magische superheld bij, maar dan nu in de vorm van een meisje van kleur. Vooral aanschaffen voor de bibliotheekcollecties en veel aanraden aan kinderen vanaf een jaar of 10 die van magische boeken houden. Of ken je zelf een fan van Harry Potter of Nevermoor? Ga naar je lokale boekhandel en maak iemand blij. Ik kan nog niet zeggen hoe mijn dochter het boek vond: ze wilde heel graag dat ik het eerst zou lezen, zodat ze als het zelf zou lezen er met mij over kon praten zonder te spoileren 🙂

Aanvulling: Bronzen Griffel 2022