Ghost : rent of vlucht hij voor zijn leven? / Jason Reynolds ; vertaald [uit het Engels] door Maria Postema

Middelbare scholier onderbouw Castle Crandshaw, die zichzelf Ghost noemt, heeft een geheim, een trauma: in een dronken bui heeft zijn vader hem en zijn moeder proberen dood te schieten. Ghost en zijn moeder moesten rennen voor hun leven. Vader zit hiervoor in de gevangenis en er is geen contact meer.

Buurtwinkel

De enige die dit weet is de vriendelijke, oudere Meneer Charles van de buurtwinkel waar Ghost dagelijks zonnebloempitten (voor consumptie) komt kopen: Ghost en zijn moeder waren naar hem toe gerend en hij had hen verborgen gehouden in zijn magazijn. Ghost en zijn moeder hebben sindsdien nooit meer in hun slaapkamers durven slapen en slapen nu samen in de woonkamer.

Aanvaringen

Behalve dat heeft Ghost ook andere problemen: hij woont in een armoedig/berucht gedeelte van de stad, ze hebben nauwelijks geld dus Ghost ziet er niet erg hip uit en wordt daarmee gepest door Brandon Simmons. En daarbij, of daardoor, heeft Ghost nogal wat ‘aanvaringen’ op school. De directeur heeft inmiddels een dik dossier opgebouwd.

Coach

Als Ghost op een dag baldadig en ongevraagd met een jongen mee gaat rennen tijdens een hardlooptraining op een atletiekveld, is de coach (door iedereen Coach genoemd) erg onder de indruk en hij probeert Ghost over te halen in zijn team te komen. Moeilijkste is eigenlijk om Ghosts moeder over te halen, maar verrassend genoeg stemt ze in. De voorwaarden zijn dan wel dat Ghost braaf zijn huiswerk doet, Coach hem iedere dag na de training naar huis brengt en dat Coach hem uit het team zal gooien als hij het één keer verknalt op school.

Hardloopschoenen

‘Eén keer?!’ Ghost zelf vindt dat wel heel weinig. Eén keer blijkt inderdaad wel erg weinig, want na te veel treiterijen slaat Ghost Brandon Simmons in elkaar. En buiten school steelt hij hardloopschoenen uit de sportwinkel omdat hij weet dat zijn moeder dat niet kan betalen en er toch alles aan zou doen om ze wel voor hem te kopen. Coach, die echt om de jongen lijkt te zijn gaan geven, is heel boos als hij er achter komt, en teleurgesteld en heel streng. Maar hij zet hem niet uit het team. Hij herkent zichzelf in Ghost en hoopte hem via het hardlopen te kunnen helpen: ‘Ik hoopte dat het je zou laten zien dat je niet weg kunt rennen voor wie je bent, maar dat je wel kunt rennen naar wie je wilt zijn.’

Wedstrijd

Ondanks alle problemen is Ghost geen zwaar of somber boek: het is vaak geestig en het is niet moeilijk om Ghost in je hart te sluiten. Op het einde is er eindelijk Ghost allereerste hardloopwedstrijd en behalve zijn teamgenoten en familie, zijn wij er allemaal om hem toe te juichen.

Herkenning

Dit is het vierde in het Nederlands vertaalde boek van Jason Reynolds, die volgens de achterkant van zijn boeken voor het eerst een boek las toen hij zeventien was en is gaan schrijven omdat hij maar weinig verhalen tegenkwam waarin hij zichzelf herkende. Ik heb er twee gelezen, maar hoor over de andere twee ook alleen maar lovende dingen. Ze zijn geweldig, lezen als een trein en zijn ook heel goed leesbaar voor minder enthousiaste lezers. Ghost is voor iets jongere kinderen dan vooral de eerste twee boeken: vanaf een jaar of 11 en daarmee is het bij de bibliotheken in de B-kast (9 tot 12 jaar) terecht gekomen. Ik hoop dat de 12+-lezers dit boek ook zullen vinden, want ik denk dat het een echt een mooierd is voor 11 tot 15 jaar. Druk het vooral in handen van jongeren uit deze leeftijdsgroep, of lees het voor.