Game Helden tegen de monsters / Marcel van Driel ; met illustraties van Paco Vink

Er zijn schrijvers die al jaren op mijn veel te lange te-lezen-lijst staan en waarvan ik per ongeluk nog steeds niks gelezen heb. Zo ook Marcel van Driel (met uitzondering van zijn verhaal Droomtrein). Zijn eerste deel van Superhelden.nl (12+) over een game waarbij de beste spelers ontvoerd worden om opgeleid te worden tot spion, heb ik wel regelmatig meegenomen en gepresenteerd toen ik boekenshows op vmbo-scholen gaf, en die deed het altijd goed. Begin vorig jaar kwam het eerste deel van een serie voor jonge lezers uit: het supercool uitziende Game Helden, waarover het lovende berichten regende. En nu werd het toch eens tijd voor hoge leesprioriteit.

Vier vrienden, twee jongens en twee meisjes, zitten bij elkaar in de klas en na school gamen ze graag samen. De eerste hoofdstukken zitten we (de kinderen en de lezers) in een superspannende game, en daarom komen we (de lezers) er pas op bladzijde 55 achter – als zijn moeder hem roept voor het eten en hij de game verlaat – dat Raff i.r.l. in een rolstoelstoel zit. De vier vrienden zijn op het moment dat Raff het spel verlaat net aan de verliezende hand tegen een gigantische monsterslang. Ze hebben een Super Power Up nodig, maar dat kost geld.

Toevallig is die power up net die dag een uurtje gratis i.v.m. het 1-jarig bestaan van GameCloud, het platform waar de games te spelen zijn, zo maakt de baas van het platform Leona (“De Leeuwin”) bekend op tv. Raff mag daarom na het eten nog een extra uurtje spelen. Maar zodra de kinderen van de Super Power Up gebruik maken, lijken ze daadwerkelijk en lijfelijk in de game te belanden, en kan Raff ineens zelfs echt lopen. Vanachter je pc een game speler is redelijk ongevaarlijk, maar er echt in zitten is levensgevaarlijk. Zeker omdat Leona een nietsontziende superschurk blijkt te zijn die de machtigste persoon op aarde wil worden. Gelukkig zijn de kinderen slim, en zetten alles in wat ze kunnen gebruiken in een “episch” gevecht tegen Leona.

Het boek ziet er super aantrekkelijk uit met de illustraties van Paco Vink, die twaalf jaar lang animatiefilms- en series maakte (handig, die informatie achterin het boek over auteur en illustrator). Soms beslaan de illustraties een hele pagina, soms zijn het strips en soms staat de tekst in de tekening. Het is mooi, een beetje griezelig soms, en ook geestig.

Een klein vogeltje had mij al ingefluisterd dat er allerlei verwijzingen naar games en films inzitten, die misschien nog wel het meest door volwassenen worden opgemerkt. De enige game ik speel is Mario Kart, dus daar heb ik niks aan. Of toch? De monsteraap Kong doet me niet alleen aan King Kong denken, maar ook aan Donkey Kong. In films herkennen ben ik ook slecht, want ik onthoud weinig. Mogelijk Indiana Jones en zie ik nou iets Gotham City-achtigs? En klonen in glazen buizen, had ik dat niet gezien in The Mandalorian? Ik gok maar wat. Als er een prijsvraag aan verbonden zou zitten, zou ik die duidelijk niet winnen. Alleen -100% zeker- tussen de in glazen kooien opgesloten gamemonsters zit een Muppet monster!

De lay-out is heel vriendelijk, de zinnen niet al te moeilijk, het verhaal superspannend en grappig, het geheel heel aantrekkelijk en het einde (Leona zweert wraak) vraagt om meer. En gelukkig is er meer: behalve de drie vervolgdelen die er al zijn, is een vijfde deel bij de drukker en een zesde deel in de maak. Er kan dus lekker doorgelezen worden. Dikke aanrader voor jonge niet-lezende gamers, maar ook voor jonge niet-gamende lezers. Sowieso dus voor jonge lezers die van lekker spannende verhalen houden. Vanaf ca. 7 jaar. Voorlezen of samen lezen kan ook.