Een zee van liefde / Pieter Gaudesaboos

Pinguïn verlaat zijn huis om met een koffer, een lantaarn en een groot geheim in een bootje te stappen om ergens heen te gaan. Hoe dichter hij bij zijn bestemming komt, hoe meer hij er tegenop ziet. Hij is onderweg naar een vuurtorenhuis bovenaan een heuvel: ‘Met elke stap wogen zijn voeten zwaarder.’

In het huis woont zijn vriend Beer, en Pinguïn is gekomen om hem te vertellen: ‘Ik ben verliefd op jou.’ Beer moet daar hartelijk om lachen. Volgens Beer verschillen ze te veel, en bovendien weet hij eigenlijk niet wat liefde is. Pinguïn probeert het gevoel in woorden te vatten, maar Beer voelt er niks van. Pinguïn besluit te blijven, tot zijn gevoel minder wordt, of tot Beer het juist gaat voelen.

Wat volgt is een heerlijke zomer samen: in weinig woorden vertellen vooral de prachtige illustraties hoe fijn en gezellig ze het samen hebben: samen naar zee met heel veel spullen, surfen, vliegeren en zorgeloos luieren op het strand, sterren kijken vanuit de vuurtoren, muziek maken, koken, gek doen en gezellig naast elkaar een boek lezen in bed.

Maar op een dag aan het einde van de zomer heeft Pinguïn zijn koffer gepakt: zijn gevoelens zijn nog hetzelfde. Er is niets veranderd, denkt hij. Beer blijft vertwijfeld achter. ‘Beer was het gewoon om alleen te zijn, maar nu voelde hij zich eenzaam. Met Pinguïn waren alle plezier en warmte uit het huis verdwenen.’ Wellicht weet je pas wat je hebt, en wat je voelt, als je het kwijt bent. Geen nood: Beer laat het er niet bij zitten, trotseert een ijskoude zee en komt met een liefdesverklaring om van te smelten <3

Boeken van Pieter Gaudesaboos zijn denk ik in de meeste Nederlandse bibliotheken wel te vinden, al is zijn naam nog niet zo bekend. Kenmerkend aan zijn boeken vind ik de vaak drukke, volle illustraties, vrolijke kleuren, geweldige details: vaak speelgoed en spullen die we herkennen uit de jaren ’70 en ’80, constructies en opstapelingen (zoals in Stad en in Tommie en de torenhoge boterham, waarvan de laatste weer in herdruk is) en boeken met bijzondere vormen: een boodschappentas/gereedschapkist/koffer, meerdere boeken in de vorm van een koekje (Mannetje Koek) of een boek ìn een kist (doos eigenlijk: Wat zit er in die kist?).

In 2020 verscheen Klein verhaal met een hart, geschreven door Elvis Peters en met illustraties van Pieter Gaudesaboos: een hartverscheurend verhaal met vooral (ingetogen) illustraties over een moeder die haar kindje afstaat. En nu is hier met Een zee van liefde een hartverwarmend liefdesverhaal. Hoewel de illustraties zeer herkenbaar zijn als Gaudesaboos, lijkt er toch een andere weg te zijn ingeslagen. Ik was al fan van Pieter Gaudesaboos, ik denk sinds ik zo’n 15 jaar geleden Stad (over drie broers die ieder hun eigen stad bouwen) voorlas aan mijn oudste (die nu Built Environment studeert), maar nu ben ik het nog meer. Van bizar, grappig en een feest om naar te kijken nu ook boeken om van te smelten. Ik ben benieuwd wat er nog meer gaat komen.

Aanvulling: ik heb dit blog vandaag geschreven, maar nog niet geplaatst en nu net is bekend gemaakt dat Een zee van liefde de allereerste Boon voor jeugdliteratuur heeft gewonnen! Zowel de juryprijs als de publieksprijs! Boon is een nieuwe Vlaamse literatuurprijs voor de beste Nederlandstalige boeken. Aanvulling 2: Een zee van liefde is ook een van de titels uit de Prentenboek Top Tien 2023. Aanvulling 3: Zilveren Griffel 2022.

Voor kinderen vanaf ca. 5 jaar t/m veel ouder.