Dierenstad / Joan Negrescolor ; redactie oorspronkelijke tekst: Carla Oliveira

Meisje Nina gaat graag naar de dierenstad, ook wel junglestad, haar geheime plek: overwoekerd door de natuur, maar waar duidelijk ooit mensen hebben gewoond. Je ziet op de illustraties in vrolijke kleuren door de bomen en struiken heen de restanten van auto’s, wegen en huizen. Nina vindt ook veel verloren schatten. Op een van de afbeeldingen raapt ze iets kleins op. ‘Maar wat is het?’, vroeg ik. ‘Een kraal’, zei een jongetje. Ja, na maanden kon ik eindelijk weer voorlezen in de bibliotheek. En dit mooie prentenboek sprak de kinderen zeker aan.

Als Nina naar de stad komt, verzamelen de wilde dieren zich. Je kunt er een hoop ontdekken: een leeuw, een olifant, een aapje, een krokodil en veel meer dieren. Als je goed kijkt, zie je dat ze iets meedragen: in hun bek, op hun hoofd, in hun poot. Ze nemen allemaal een of meerdere boeken mee. Als Nina naar de dierenstad komt, dan leest ze de dieren voor. En de dieren gaan dan heerlijk liggen luisteren. De verschillende dieren hebben allemaal hun eigen voorkeur wat betreft boeken. Zo houden de flamingo’s vooral van mythen en legenden en de slang van gedichten over de zee. Maar het meest houden alle dieren van het verhaal over henzelf.

De illustraties zitten zo in elkaar, dat je niet alles direct ziet. Het is een boek om goed in te kijken, om veel details in te ontdekken. Er is weinig tekst. Je kunt het verhaal gewoon voorlezen, de kinderen zo goed mogelijk laten kijken en laten vertellen wat ze zien. Je kunt er ook over napraten: waar zijn de mensen gebleven? Wat zou er gebeurd zijn? En waar gaat Nina naar toe als ze weer terug gaat naar waar ze vandaan komt?

Weer een bijzonder mooi uitziend boek van de vrij nieuwe uitgever Boycott.