Zo kreeg Midas ezelsoren : de mooiste Metamorfosen van Ovidius / op rijm gezet door Maria van Donkelaar ; met prenten van Sylvia Weve

De Metamorfosen wordt tot een van de belangrijkste werken uit de Latijnse letterkunde gerekend. Het is een dichtwerk met mythologische verhalen waarin gedaantewisselingen een belangrijke rol spelen en het bestaat uit 15 delen. Maria van Donkelaar heeft de ‘mooiste’ metamorfosen (opnieuw) op rijm gezet en Sylvia Weve heeft ze voorzien illustraties.

En dat levert op: een behoorlijk groot boek met pagina vullende illustraties en bovenin de tekst. De gedichten zijn bijzonder geestig en eigentijds: En Proserpina’s vriendinnen? – Waren zij ook zo van streek? – Zeker wel – maar ook – pisnijdig om – die laffe schurkenstreek. De illustraties zijn een spetterend feest van kleur, drama en toestanden, gedaanteverwisselingen, geestigheden en geweldige kapsels en outfits. Ik kwam zelfs mijn eigen kousen en leren spike-armbanden tegen, al is het tegenwoordig mijn dochter die ze draagt.

En over mijn dochter (13 jaar) gesproken: ik had het boek samen met een ander voor haar mee genomen om voor te lezen. Ze koos de ander, maar terwijl dit boek ergens in huis lag, was ze ook lekker in deze gaan lezen (iets wat ze doorgaans helaas niet doet met rondslingerende boeken: extra punt voor dit boek dus).

Won vorig jaar een Zilveren Griffel én een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. Fantastisch boek om te lezen en te bekijken, om voor te lezen thuis of in de klas voor kinderen van ca. 12 – 15 jaar.

Met achterin een alfabetische lijst van goden en helden, wezens en monsters en plaatsten én een stamboom.