Die kleine is Don, de lange is Sjon / Catharina Valckx

Dit boek voor beginnende lezertjes uit de geweldige anti-AVI serie Tijgerlezen won onlangs een Zilveren Griffel. Catharina Valckx, vooral bekend van prentenboeken (zoals die over de cowboykat Billy), is zowel verantwoordelijk voor de tekst als de illustraties.

Don en Sjon zijn twee menselijke vogels die beste vrienden zijn en samen in een huisje wonen. In korte tekst en veel illustraties worden zes verhaaltjes verteld: van te droge koekjes, andere vriendjes, verliefd zijn (en al verliefd omhoog kijkend uitglijden in een modderplas), een piepklein beestje in een boomholletje en een grote hond voor de deur. De verhaaltjes zijn lief, en bijzonder geestig, zowel in tekst als in beeld.

Superleuk boek voor iets geoefende lezers vanaf ca. 6 jaar, maar ook om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of 4. In oktober verschijnt een tweede deel over dit nieuwe gezellige dierenvriendjeskoppel: ‘Don en Sjon brengen geluk’.

Tijgerlezen is een serie voor beginnende lezers van 5 tot 9 jaar, waarbij de boeken niet geschreven worden volgens de beperkende AVI regels (Analyse Van Individualiseringsvormen), maar waarbij de boeken gewoon aantrekkelijk, grappig en/of spannend zijn zodat kinderen er zelf graag naar grijpen.