Leugenaar leugenaar / Herman van de Wijdeven

Op de avond voor haar 13e verjaardag hoort Charlie haar ouders ruzie maken. De volgende dag blijk haar vader ‘verdwenen’. Haar moeder zit er compleet wezenloos bij en lijkt Charlies verjaardag vergeten te zijn. Van haar vader hoort ze ook helemaal niets.

Kwelduivel

Gelukkig is Charlies beste (en enige) vriendin Liv het niet vergeten. Als Charlie haar vertelt over haar verdwenen vader, duikt eeuwige kwelduivel klasgenoot Kat op die half iets heeft opgevangen en daar Charlie over begint door te zagen. Liv, die wil helpen en hoopt dat Kat ophoudt met haar getreiter, vertelt Kat over de vader van Charlie, maar maakt daar helaas de toestand erger mee.

Woede

Charlie bouwt ondertussen een enorme woede op: eerst tegen haar moeder die volgens haar haar vader heeft weggepest en nu maar zielig loopt te doen, dan ook tegen Kat met haar onophoudelijke getreiter, vervolgens tegen Liv met haar goede bedoelingen en haar vrolijke geklets over haar eigen vader en tenslotte op haar vader zelf, die weken geen contact opneemt met Charlie en uiteindelijk een grote leugenaar blijkt te zijn.

Brand

Haar woede en wraakgevoelens maken niet bepaald een prettig persoon van Charlie die ondertussen ook wraakplannen loopt te verzinnen. Als er brand op school uitbreekt neemt ze in haar kwaadheid een wel heel verkeerder beslissing. ‘Als je liegt, draag jij de gevolgen,’ zegt politie agent Berten haar. Charlie tobt en tobt over wat dat betekent. Wat zijn die gevolgen?

Ziekenhuis

De spoedopname van oma Sonja in het ziekenhuis doet Charlie weer met beide benen op de grond komen. Daar in het ziekenhuis praat Charlie eindelijk met iemand (oma Sonja) over het vertrek van haar vader en Sonja geeft haar inzicht in hoe het voor de andere betrokkenen is. Maar kan Charlie, nu ze eindelijk gekalmeerd is, nog de schade die ze heeft veroorzaakt herstellen?

Gevolgen

Heftig verhaal voor kinderen vanaf ca. 12 jaar over een puber die het steeds meer te kwaad heeft en voor haar gevoel bij niemand terecht kan daarmee, over daden die gevolgen hebben en over verhalen die meerdere kanten hebben.