Een aap op de wc : een dierentuin in oorlogstijd / Joukje Akveld ; met illustraties van Martijn van der Linden

In 2016 las ik dit boek aan mijn toen 9-jarige dochter voor. We vonden het prachtig. Ik had nog geen blog, anders zou deze er absoluut op hebben gestaan. Omdat ik gevraagd ben om drie leestips te schrijven voor de BK Junior en het liefst passend bij het thema van de komende Kinderboekenweek En toen? over geschiedenis, krijgt De aap op de wc een tweede kans. Ik heb het opnieuw bij de bibliotheek gehaald. Mijn inmiddels 13-jarige dochter zag het liggen, brulde ‘Een aap op de wc?’ en gaf het boek een knuffel. Als je vier jaar later nog zo blij wordt van een boek, dan was het echt een hele mooie.

Hierbij mijn tip voor de BK Junior (geschreven voor kinderen):

Een aap op de wc: het klinkt als een moppenboek, maar dat is het zeker niet. Dit boek gaat over de dierentuin in Rotterdam en hoe het met de dieren ging in de tijd van de Tweede Wereldoorlog: een waargebeurd verhaal dus. Over een dierentuinverhuizing, bommen op de dierentuin, brand en ontsnapte dieren die door de stad gingen zwerven, over Tammo het leeuwenjong die bevriend raakte met Black de herdershond, de olifanten Sonny en Rimba, Burbi de zebra (een ouwe knorrepot) en nog veel meer dieren. Mooi, spannend en soms verdrietig boek met prachtige illustraties.

Won een Zilveren Griffel 2016, Hebban Award ‘Beste jeugdboek’ 2015 en was genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2016

Voor kinderen vanaf ca. 9 t/m 12 jaar