De sleutel van Sleedoorn / Kevin Sands ; vertaald [uit het Engels] door Maria Postema

Londen 1665: weesjongen Christoffer is in de leer bij meester-apotheker Benedict Sleedoorn. In tegenstelling tot de meeste meesters is Benedict vriendelijk voor zijn leerling en heeft hij zelfs bij kwajongensstreken van Christoffer geen losse handen. Dagelijks komt Christoffers vrolijke vriend bakkerszoon Tom langs en Christoffer voelt zich erg thuis bij Sleedoorn en vindt zijn opleiding erg interessant. Maar dan wordt Londen opgeschrikt door een serie moorden, waarbij de meeste slachtoffers apothekers zijn.

Er borrelt wat: Christoffer wordt weggestuurd om ‘klusjes’ te doen als er ernstige dingen te bespreken zijn, Benedict blijft een hele nacht weg en komt de volgende morgen pas, gewond, terug. Op een dag, als de apotheek vol klanten is, ontsteekt Benedict in woede: Christoffer had iets moeten doen en heeft dat verzuimd. Benedict slaat hem, schreeuwt dat hij werkelijk niets aan hem heeft en stuurt hem erop uit om een nutteloze en onmogelijke boodschap te doen. Als Christoffer na uren met lege handen terug komt in de apotheek treft hij zijn meester vermoord aan.

Benedict die altijd puzzels, geheimtaal en geheime codes aan Christoffer voorlegde om op te lossen, lijkt vlak voor zijn dood een geheime boodschap voor Christoffer te hebben achtergelaten. Samen met Tom probeert Christoffer het geheimschrift te vertalen en de puzzel op te lossen, terwijl onduidelijk is wie ze nog kunnen vertrouwen, waar Christoffer überhaubt nog terecht kan en men steeds meer lijkt te denken dat hij zijn eigen meester om het leven heeft gebracht.

Dit boek uit 2015 is het eerste deel van een serie van inmiddels drie titels. Het is een historische jeugddetective, heel spannend en meeslepend geschreven. Ik ben nooit erg geïnteresseerd geweest in scheikunde, maar hoe de chemie hier beschreven wordt, en gebruikt door Christoffer, maakt het ineens heel leuk. Voor kinderen vanaf een jaar of 12 die niet te veel moeite hebben met gewelddadige beschrijvingen.