De olifant / Peter Carnavas ; vertaling [uit het Engels]: Sabine Mutsaers

Olivia ziet een dier dat niemand ziet: een grote, grijze olifant. Een olifant die altijd aan de zijde van haar vader is, die net zo droevig kijkt als hij en hem altijd in de schaduw zet. Als Olivia haar vriendje Arthur vertelt over de olifant, vraagt hij: ‘Als een soort denkbeeldige vriend?’. ‘Een denkbeeldige vijand’, antwoord Olivia. Papa’s olifant is de metaforische ‘olifant in de kamer’.

Toen Olivia heel klein was, is haar moeder gestorven.  Ze kent haar vader niet anders dan als een verdrietige, in zichzelf gekeerde vader. Gelukkig is opa bij ze komen wonen om voor Olivia (en de tuin) te zorgen. Hij maakt haar lunch klaar en neemt haar na school vaak mee op verrassingsuitstapjes.

Samen met Arthur vat ze het plan op om de olifant te verjagen. Maar hoe krijg je zo’n groot zwaar beest dat er al jaren is weg? Het wordt nog moeilijker als er bij opa, na een zeer onfortuinlijke val van Olivia uit een hoge boom, ook een groot, grijs dier opduikt: een logge reuzenschildpad. Olivia bedenkt een hartverwarmend plan om van de schildpad af te geraken en opa weer vrolijk te krijgen. Als dat is gelukt vertelt ze opa over de grijze dieren die ze ziet en gaat samen met hem de strijd tegen papa’s olifant aan.

Heel lief en warm verhaal over een rouwende ouder vanuit een kind gezien, en over over de aandacht en troost die je kan brengen aan iemand die het heel moeilijk heeft, zeker als je de krachten bundelt en dat samen doet. Met mooi en hoopvol einde. Voor kinderen vanaf ca. 8 jaar. Bronzen Griffel 2022.