Perfect imperfect : 28 inspirerende, beroemde mensen vertellen over hun mentale gezondheid / Leo Potion, Ana Strumpf ; vertaling [uit het Engels]: Kelly Mortelmans

In dit vrolijk ogende, niet al te dikke boek worden 28 beroemdheden en hun psychische moeilijkheden besproken. Van wie deze personen precies zijn of waren en hun talenten tot de moeilijke dingen die ze hebben meegemaakt en de psychische problemen die ze hebben of hadden. En vooral: hoe ze daarmee omgaan/gingen of hoe ze die zelfs te boven zijn gekomen.

De beroemdheden zijn heel divers: kunstenaars, sporters, acteurs, muzikanten, maar ook politieke grootheden. Bovendien gaat het zowel om bekende mensen van nu, als om personen uit de geschiedenis. Zo werd mijn dochter vooral aangesproken door beroemdheden van nu, zoals Zayn Malik, Lady Gaga, Emma Stone en Sam Smith. Al was Frida Kahlo ook een van haar favorieten. Een ander zou misschien meer voor historische personen gaan zoals Charles Darwin, Winston Churchill, Marie Curie en Florence Nightingale. En gelukkig staat er ook een Young Adult schrijver in: John Green <3 met verwijzing naar Schildpadden tot in het oneindige.

Iedere beroemdheid heeft twee pagina’s: op de linker het verhaal, op de rechter een foto van de persoon. Alles in vrolijke kleuren (elke pagina heeft weer andere kleuren) en opgeleukt met grappige tekeningetjes. Het oogt als een vrolijk en spetterend jongerentijdschrift. Het boek eindigt met wat “Wees lief voor jezelf …”-tips, verwijzingen naar organisaties die je kunnen helpen en een citatenverantwoording. Wat alleen heel jammer is, is dat het een Belgische uitgave is en dat de organisaties Belgisch zijn. Alleen onderaan de pagina staan vier Nederlandse websites (zonder enige uitleg: twee heb ik moeten opzoeken om te kijken waar die überhaupt voor staan). Maar vooral een gemis dat er wel de Belgische zelfmoordlijn in staat, maar niet de Nederlandse. Van mij had er een extra pagina met Nederlandse organisaties bij gemogen.

Dit boek is bedoeld om jongeren die het moeilijk hebben een hart onder de riem te steken: je bent niet alleen, je bent niet raar, praat erover, hulp is mogelijk. Een heel sympathiek idee in een vrolijk jasje (want wie zit er op somber uitziende boeken te wachten als je zelf al somber bent) dat volgens mij voor sommige jongeren echt een beetje zou kunnen helpen. Een fijn boek voor in bibliotheken en VO-scholen. Neem het mee voor en geef het mee aan jongeren waarvan je denkt dat ze een beetje steun kunnen gebruiken.