De bril van Beer / Leo Timmers

Door het raam van een klein huisje zie je dat Beer naarstig op zoek is naar iets. Hij smijt er van alles bij uit het raam. Dan stapt hij naar buiten en zegt: “Ik kan mijn bril nergens vinden. Zonder bril zie ik niet zo goed”. Op de illustratie zie je zijn rode bril overduidelijk boven op zijn hoofd staan.

Hij gaat op weg naar Giraf omdat hij denkt zijn bril daar te hebben laten liggen. Dat hij niet zo goed kan zien zonder bril, blijkt wel: hij vertrapt allemaal paddenstoelen en loopt dwars door een plas. Vervolgens komt hij allemaal dieren tegen die hij nooit eerder heeft gezien. Alleen zijn het geen dieren, maar lijkt dat zo voor de slechtziende Beer.

Hij komt een hert tegen (een kale boom), een krokodil (een groene struik), een olifant (grote grijze steen), een flamingo (roze bloemen) en uiteindelijk een slang (maar dat is gewoon de lange nek van zijn vriend Giraf die ligt te chillen op een ligstoel in de tuin). Ik las het boek voor aan peuters en ze hadden enorme lol in al die vergissingen, waarbij alle objecten wel een beetje iets weg hebben van die dieren.

Beer herkent Giraf pas als Giraf de bril van Beers voorhoofd pakt en aan hem overhandigd. Beer is dolblij zijn vriend Giraf te zien (die hij kennelijk niet aan zijn stem herkende) en geeft hem een dikke knuffel. “Ik wist wel dat mijn bril hier lag.” Waarbij Giraf redelijk vermoeid kijkt. Nog meer lol.

Beer vertelt over alle dieren die hij onderweg tegenkwam en Giraf is heel benieuwd. Ze lopen langs de roze bloemen, langs de grote grijze steen, dwars door de struik en langs de kale boom, maar zien de dieren nergens. Beer begrijpt er niks van. Wellicht is zijn bril stuk … en zodra hij zijn bril afzet “O, Giraf! Kijk daar! Zie jij ze ook?” Van zichtbare schrik op het lijf en gelaat van Giraf, gaat het op de volgende pagina naar een vermaakte (en ietwat vermoeide) glimlach bij Giraf. Wij zien drie zonnebloemen. Beer ziet “Drie LEEUWEN!”

Dit geestige prentenboek is zowel leuk voor peuters als kleuters en zorgt voor gegarandeerd voorleesplezier. En je kan er van alles mee: van tekenopdrachten tot naspelen van het verhaal, van aan de slag gaan met vormen tot op zoek gaan naar voorwerpen die ergens anders op lijken. Het boekhandelexemplaar heeft er zelfs een kartonnen brilletje bij: net zo’n mooie rode ronde als Beer. Het bibliotheekexemplaar heeft dat om praktische redenen niet, maar voor wie wil is een brilletje zo te knutselen. De bril van Beer is een van de tien titels uit de Prentenboek Top Tien 2025.