Coco kan het! / Loes Riphagen

De dag is aangebroken dat klein vogeltje Coco voor het eerst mag gaan vliegen. Maar Coco durft niet. Ze weegt de voor- en nadelen tegen elkaar af: samen met vriendjes mooie vormen vliegen tegen heel hard op de grond kunnen vallen, eten wat ze zelf wil tegen de gevaren daar beneden.

Gevaarlijk

Mooie is dat je bij de voordelen licht en rustig zicht hebt op de tak waar Coco zit, en bij de nadelen zie je de boel veel ruimer (t/m de grond waar je hard op kunt vallen) en is het duisterder, drukker en groener. De illustraties vullen de tekst aan: zo zie je wàt Coco niet hoeft te eten als ze zelf kan vliegen (de worm in mama’s ‘hand’) en wat ze dan wel kan eten (het vliegje waar ze verlekkerd naar kijkt). Bij het ‘gevaarlijk daar beneden’ zie je een kat onder de boom die Coco al in het vizier heeft.

Hupsakee!

De bemoedigende woorden van mama lijken niet echt te helpen. Er zijn hardere maatregelen nodig en daarom schopt mama onder de woorden ‘HUPSAKEE! Goed fladderen met die vleugels!’ Coco van de tak af. Spannende momenten volgen, maar uiteraard krijgt Coco de slag te pakken en komt het goed. Heerlijk die mogelijkheden die dat vliegen geeft, zeker als je enthousiast wordt begroet door je vriendjes.

Pleister

Leuk herkenbaar einde voor de ouders: al achteruit vliegend onder de woorden ‘Mama! Kijk eens wat ik al kan!’ – verschrikte mama probeert nog te waarschuwen – vliegt Coco tegen een boom. Au, pleister, en tijd voor rust en slapen: ‘Morgen is er weer een dag.’

Prentenboek van het jaar

Coco kan het! is uitgeroepen tot Prentenboek van het jaar 2021 en zal hopelijk (hoe zal het dan zijn met Corona en de regels?) tijdens de Nationale Voorleesdagen (20 t/m 30 januari) massaal worden voorgelezen op scholen, kinderdagverblijven en in bibliotheken. Kinderen die lid worden van de bibliotheek tijdens de Voorleesdagen ontvangen het vingerpopje van Coco. Aangezien de illustraties van Loes Riphagen, en dus ook vogeltje Coco, altijd aandoenlijk en grappig tegelijk zijn, zal het vast een heel leuk popje worden.