Alle verhalen van Ridder Florian / Marjet Huiberts ; met tekeningen van Philip Hopman

Van Ridder Florian zijn vele prentenboeken en hier zijn ze gebundeld (inclusief twee nieuwe verhalen)  in een lekker dik boek voor extra lang plezier.

‘Ridder Florian de Bange’ (zo beginnen alle verhalen) is een riddertje in kleuterformaat, dat ieder verhaal angstig of bevooroordeeld in gaat, maar aan het einde steeds weer ervaart dat de werkelijkheid anders is en altijd in positieve zin. De akelige nar die Florian publiekelijk te kakken zet, wordt zelf zo bang voor de kleine boze pony van Florian dat hij het zelf van angst in zijn broek doet, de enge draak blijkt gewoon een vriend te willen, de boze keizerin is eigenlijk een goedlachse vrouw die hartelijk om Florians moppen lacht, de gemene oplichter wordt uiteindelijk door Florian om de tuin geleid en de monnik is geen stinkende zonderling maar een lieve muzikale leermeester. En vooral alle grote boze mannen blijken maar bange poeperds.

Alle verhalen zijn op goedlopend rijm en lezen heerlijk voor. Er zitten allerlei grapjes in en zeker met de illustraties van Philip Hopman erbij is het helemaal een vrolijke toestand. De herhaling van steeds hetzelfde begin en hetzelfde thema, komt natuurlijk leuk uit in zo’n bundel voor kleuters. Ik heb alle verhalen voorgelezen in de bibliotheek, uiteraard verdeeld over meerdere voorleesmiddagen. Vooral de bekende koppies reageerden enthousiast als het dikke Ridder Florian-boek weer in mijn voorleesmand bleek te zitten. Dat aan het einde van het boek een prent zit van een kasteel met binnenplaats waarop je alle personages uit de verhalen terug kan vinden is een hele leuke toevoeging: een soort zoekplaat waarbij je kan kijken wie ook alweer wie is en de verhalen aan de hand van de personages weer kunt opzoeken en lekker opnieuw lezen. Een dikke bundel dus, voor extra lang voorleesplezier. Een aanrader voor mee op vakantie als je kleintjes hebt.