Zwerveling / Peter Van den Ende

In dit groot formaat beeldverhaal volgen we de reis van een papieren bootje. Of zeg maar: boot. Aan het begin van het verhaal wordt het bootje door twee mannen (althans: de ene lijkt een normale man, de ander heeft een hoorn door zijn voorhoofd en zijn ogen geven licht) uit een enorm bijzonder groot vel papier gevouwen. Ze laten het te water en de reis van het papieren bootje begint.

Zeewezens

Vanaf een bijzonder schip, met huis erop, windvaandels i.p.v. zeilen en aan de onderkant een soort enorm grote ouderwetse duikhelm, begint het bootje te varen. Onderweg komt het allerlei wonderbaarlijke zeedieren tegen. Als lezer/kijker krijg je een prachtig zicht onder water. De zeewezens zijn veelal nieuwsgierig naar het bootje. Een walvis en een schol vissen geven hem een lift. Een geblokt zeepaardje met papieren hoedje op vaart een tijdje mee in het bootje.

Akelig gebied

Het bootje vaart langs prachtige plekken en langs de meest geweldig uitziende wezens, maar op een gegeven moment komt hij in een akelig gebied: tussen enorme schepen die ladingen vissen en walvissen vangen en grote hoeveelheden rook uitbraken, langs een booreiland dat walvissen verwerkt. De lucht is pikzwart en vogels en vissen sterven massaal. Vervolgens beginnen mensen ook nog eens vanaf het booreiland te schieten.

Debuut

Ik moet verder niet te veel vertellen. De geheel zwart-witte illustraties zijn super gedetailleerd en geweldig mooi. Het doet me denken aan oude gravures, aan Escher en aan ….. Mijn 19-jarige zoon loopt langs, ziet het opengeslagen boek en roept: ‘Wat ziet dat er cool uit! Is dat van …?’ Hij kan even niet op de naam komen, maar ik zeg alvast ‘nee’ (want het is een debuut), maar ik heb een vermoeden wie hij bedoelt: ‘van die van de immigrant?’. ‘De aankomst’, zeg ik, ‘van Shaun Tan’. Ik moest zelf ook aan Shaun Tan denken. Een vreemde vergelijking is het niet: op de achterkant van Zwerveling staat nota bene een aanbeveling van Shaun Tan zelf. Wie De aankomst niet kent: op fantastisch mooie wijze heeft Tan verbeeld hoe het is om als nieuwkomer een nieuw leven op te bouwen.

Drie keer

Terug naar Zwerveling: ik heb het wel drie keer opnieuw bekeken. Zo mooi, zoveel te zien. Het is voor kinderen vanaf een jaar of 10, maar ook prachtig voor jongeren en volwassenen. Ik geef het nu door aan mijn 19-jarige zoon.

Was genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2020