ABZzz… : een slaapverwekkend alfabet / Isabel Minhós Martins, Yara Kono ; vertaling [uit het Portugees] Anne Lopes Michielsen

“BOYCOTT is een nieuwe kinderboekenuitgeverij die zich richt op het uitgeven van prentenboeken van uitzonderlijke kwaliteit. Als uitgever wil BOYCOTT het Nederlandstalige publiek ‘s werelds beste hedendaagse prentenboeken aanbieden en nieuwe getalenteerde illustratoren uit binnen- en buitenland een podium geven.”, aldus de website van Boycott zelf. En wat je als eerste in beeld krijgt zijn hun tot nu toe uitgegeven boeken en dat is wel ook wel een schitterende verzameling bij elkaar van prachtige kaften. Een deel kende ik nog niet en die zitten ook niet bij de bibliotheken in collectie. Deze ontbrekende titels zijn allemaal van 2020 en enkele van deze maand. Dus hopelijk is het gewoon een kwestie van geduld. Maar dit prentenboek met slaapverwekkend alfabet is gelukkig wel te leen in de bibliotheek.

Bij elke letter van het alfabet staat een woord. Die woorden lijken regelmatig niets met slapengaan te maken te hebben (bijvoorbeeld: competitie, hersenen, jammer) maar bij ieder woord hoort weer een korte tekst die zeker wel over slapen gaat. Sommige tekstjes zijn echt rustgevend en goed bruikbaar, andere zijn juist grappig of sporen misschien weer aan tot actie. Zoals bij de O en P die bij elkaar horen en over ophouden en plas gaan (‘Ben je nog niet naar de wc geweest? Ga maar gauw, anders gebeurt dit misschien’).

De illustraties die stuk voor stuk als poster prachtig zouden staan op een (kinder)slaapkamer zijn vooral uitgevoerd in geel, rood, blauw, zwart en wit. Helemaal op het eind zit een knop: ‘Zet jezelf ook maar uit. Als je jouw knopje niet kunt vinden, druk dan hier.’ Bij moeilijke slapers zou dit prentenboek als laatste afsluiter voor het slapengaan best wel eens kunnen helpen. Maar niet alleen voor de moeizame slaper is het een aanrader. Het prentenboek zet overigens ook aan tot nadenken, stelt directe vragen aan het voorgelezen kind (of aan het grotere kind dat zelf leest). Hier en daar zijn er wat moeilijke woorden, maar zeker bij voorlezen kun je moeilijke woorden gewoon uitleggen. Een moeilijk woord heeft ook nog nooit een kind geschaad. Sterker nog: hoe leren kinderen als we ze de moeilijke woorden willen besparen?

Al met al een prachtig prentenboek dat zich vooral leent om voor te lezen lekker voor het slapengaan.