Wat rijmt er op stoep…? / Harmen van Straaten

Thomas is op weg naar zijn jarige oma. Hij heeft al een cadeau, maar hij wil er nog een gedicht bij doen dat hij zelf maakt. Hoe te beginnen? Er ligt wat op de stoep. Wat rijmt er op stoep…? Hij ziet iets liggen, het is bruin en lijkt op …

‘Poep!’.

Daar lijkt het inderdaad op, en dat is natuurlijk ook wat de voorleeskinderen roepen, maar het blijkt een zak snoep. Een hond gaat ermee vandoor, terwijl Thomas die zak wel had willen hebben voor zijn oma, dus hij zet een achtervolging in. De hond loopt ergens tegenaan, een ladder valt om en dat geeft een sneeuwbaleffect van dingen die mis gaan. Ondertussen wordt er maar doorgerijmt en past en rijmt er iedere keer een stout woord, maar blijkt het steeds toch weer iets anders.

Snel rent Thomas achter hem aan.
Om de hoek ziet hij twee vrouwen staan.
Ze beginnen meteen keihard te gillen.
Allebei hebben ze dikke vette …

Tja, je ziet twee behoorlijk ronde dames, maar het gaat niet om hun dikke billen, maar om hun dikke brillen: en ja, die hebben wel een enorm montuur ja.

Uiteindelijk komt Thomas door de vele slapstick-achtige dingen hij meemaakt onderweg rijkelijk laat bij oma aan. Als hij probeert te vertellen wat er allemaal gebeurde, vult oma alle stoute(!) rijmwoorden in (en heeft het dus mis). En Thomas vraagt verschrikt waar ze zulke dingen heeft geleerd.

Het ene kind probeerde zoveel mogelijk alle stoute rijmwoorden te roepen, een ander sloeg steeds giechelend de handen voor de mond. Als je een leuk prentenboek wilt vol grappen, als je kinderen aan het rijmen wilt krijgen of als je lekker veel interactie wilt, dan heb je hier een hele goeie aan.