Uit elkaar / Bette Westera & Sylvia Weve
De geweldige combinatie Bette Westera en Sylvia Weve kennen we natuurlijk onder andere van Ik leer je liedjes van verlangen, en aan je apenstaartje hangen (Zilveren Griffel 2011), Aan de kant, ik ben je oma niet! (Gouden Penseel en Vlag en Wimpel 2013) en Doodgewoon (Woutertje Pieterse Prijs, Gouden Griffel en Vlag en Wimpel in 2015). Waar Aan de kant, ik ben je oma niet! een dichtbundel is met als thema ouderen en Doodgewoon over de dood gaat, is het thema van Uit elkaar echtscheiding. Wie geen van deze dichtbundels kent zal misschien denken dat dit zware, vervelende of saaie dichtbundels zijn, of misschien niet leuk of geschikt voor kinderen, maar niets is minder waar.
Spetterend en swingend
De illustraties, met dit keer veel gebruik van fluoriserende kleuren spetteren en swingen van de pagina’s af. Nou ja, pagina’s … dat is ook weer een verhaal apart: de pagina’s zijn een soort doorlopend geheel. Ze lopen in elkaar over als één enkel superlang, als harmonica opgevouwen blad (dat je niet open kunt vouwen, wat maar goed is ook: het boek zou wel heel snel kapot zijn). Snap je er niks van? Je moet het boek ook zelf lezen, bekijken, bewonderen, uit voorlezen etc.
Gevoelens
Het begint nog met gedichten over verliefdheid en trouwen en mannetjespinguïns die samen graag een kindje willen, maar dan komen de gebroken relatieperikelen: verdwenen moeders, moeders met verschillende vriendjes achter elkaar, ouders die nooit bij elkaar hebben gepast, een vader die stiekem met de juf zoent, tweede huwelijken en veel meer. Er zijn korte en lange gedichten, verdrietige en sombere, maar er is ook veel grappigs en gelukkigs, zoals extra veel leuke ouders en grootouders hebben en in twee fijne huizen wonen. Geweldige gedichten om te lezen en voor te lezen, die vooral geschreven zijn vanuit de gevoelens van het kind.
Herkenbaarheid, troost en vrolijkheid
Zo alles bij elkaar weer een heel mooie dichtbundel. Ik stel voor dat alle kinderen van gescheiden ouders vanaf nu en met terugwerkende kracht deze bundel van iemand (uit de omgeving) cadeau krijgen: voor herkenbaarheid, troost, verwerking en de nodige vrolijkheid. Maar ook zeker een bundel voor kinderen van niet-gescheiden ouders (en hopelijk worden ze niet gepest zoals Irene, in het gedicht Nog altijd bij elkaar, die als enige geen gescheiden ouders heeft), voor in alle bibliotheekcollecties en scholen en om uit voor te lezen en te gebruiken in de klas.
Woutertje Pieterse Prijs 2020, Gouden Griffel 2020
Geef een reactie