Tom en de tijger / geschreven door Dianne Hofmeyr ; met illustraties van Jesse Hodgson ; vertaling [uit het Engels]: Odile Fiscalini

Tom ziet in het museum een schilderij met een tijger (het bekende schilderij van Henri Rousseau: Tigre dans une tempête tropicale). Thuis pakt hij meteen papier en kleurpotloden en gaat zelf aan de slag om een tijger te tekenen.

‘s Nachts komt Toms tijger tot leven en vraagt Tom mee te gaan op avontuur. Tom durft niet goed, maar de tijger haalt hem over. Steeds wil de tijger weer dingen doen die Tom eng vindt (een rivier oversteken, bij andere tijgers in een grot, in enge attracties op een kermis). Tom geef steeds weer aan dat hij niet durft, en de tijger haalt hem steeds weer over en helpt Tom zich veilig te voelen.

Aan het eind van de nacht heeft Tom van alles gedaan wat hij eigenlijk niet durfde, en het was nog leuk ook allemaal! Misschien is hij zelf wel een tijger, denkt Tom. Tom is moe en valt in slaap tegen de tijger. De tijger brengt hem naar huis terug, legt hem in bed en stapt terug in de tekening.

Achterin het boek staat een afbeelding van het schilderij en informatie over de schilder Henri Rousseau.

Sprookjesachtig verhaal over wat een schilderij in je los kan maken, over angsten en toch durven als je gesteund wordt door iemand. Prachtig prentenboek dat ook goed te gebruiken is op school bij projecten over kunst of over het museum.

Voor kinderen vanaf ca. 4 jaar