Slaap als een tijger / geschreven door Mary Logue ; met illustraties van Pamela Zagarenski ; vertaling [uit het Engels]: Bette Westera

Een meisje moet naar bed, maar beweert absoluut niet moe te zijn. Dat vinden haar ouders niet erg, maar ze moet wel even tanden poetsen, zich een beetje wassen en pyjama aantrekken. Dat vindt het meisje dan weer helemaal niet erg en doet het braaf. Eigenlijk wel fijn: ze voelt zich daarna lekker schoon en kiest haar lievelingspyjama: degene die bij de sterrenhemel past. Terwijl het meisje blijft volhouden totaal niet moe te zijn en haar ouders zeggen dat ze de hele nacht mag wakker blijven, als ze maar in haar bed gaat liggen, hebben ze het over allerlei dieren en hoe die slapen: o.a. de kat op een kleedje warm voor het haardvuur, de slak opgekruld in zijn huisje, de walvis terwijl hij rondjes in de zee zwemt, de grizzlybeer in zijn hol onder de sneeuw. Het meisje gaat in bed liggen en stelt zich om beurten al deze dieren voor en hoe zij slapen en beeldt zich in dat zij dat ook op die manier doet. En uiteindelijk valt ze zelf in slaap. Met de prachtige warme illustraties erbij , kun je je goed voorstellen hoe dit gaat en hoe ze zo zelf in slaap glijdt.

Het boek riep tijdens het voorlezen allerlei reacties op van de voorleeskinderen: het meisje heeft een kroontje (en haar ouders ook): het moet dus een prinsesje zijn, waarom vinden de ouders het goed als ze de hele nacht wakker blijft, slapen walvissen echt zo en waarom hangen er vlaggetjes? Heerlijk! We hadden dus van alles om over te praten.

Wat ik dan zelf ook interessant vind, is dat er geen moeilijk gedoe kwam doordat het meisje niet wilde (of dacht te kunnen) gaan slapen, maar dat de ouders er heel rustig onder bleven. Er kwamen geen drama’s, geen dwang, maar dankzij de verbeelding werd het meisje in slaap geholpen. En hiermee is het niet alleen een mooi prentenboek voor alle kleuters, maar speciaal ook voor degenen die moeite hebben met slapen: door herhaaldelijk voor te lezen en samen ook te gaan bedenken en verbeelden hoe allerlei verschillende dieren slapen.