Over mieren die goud verzamelen en andere bizarre dieren / Brunetto Latini & Rébecca Dautremer ; vertaling [uit het Frans]: Ed Franck

Brunetto Latini was een Florentijnse filosoof, geleerde, schrijver, notaris, politicus en staatsman die in de dertiende eeuw leefde. Hij was voogd en leraar van Dante Alighieri en werd na zijn dood door Dante vereeuwigd in De Goddelijke Komedie, in De Hel welteverstaan. Daar kwam Dante hem tegen en sprak respectvol en liefdevol met hem.

Maar terug naar Over mieren die goud verzamelen en andere bizarre dieren: Latini was een aantal jaar verbannen en tijdens zijn ballingschap in Frankrijk schreef hij Li livres dou tresor, een encyclopedisch werk met in het vijfde deel een bestiarium: een verzameling gedetailleerde beschrijvingen van echte en fabeldieren, gepresenteerd als echt bestaand. Rébecca Dautremer heeft een aantal van deze dieren uitgekozen, en met aangepaste tekst en met prachtige, paginavullende illustraties opgetekend in dit prentenboek voor kinderen van ca. 8 t/m 11 jaar. Ook de ons bekende ‘gewone’ dieren die in dit boek voorkomen zijn totaal anders dan we ze kennen, zoals de mier die goud zoekt en dat zeer agressief verdedigt en zo groot is als een hond, en dat maakt dit boek heel bijzonder om te lezen.

Achterin het boek is kort wat informatie over het originele werk, over Brunetto Latini (niet over Dante en De hel, dat vond ik gewoon zelf interessant) en over Rébecca Dautremer. Voor wie nog niet bekend is met haar werk: ze maakt echt schitterende dingen, waaronder een aantal extreem grote prentenboeken voor grotere kinderen, het sprookjesachtige Het kleine theater van Rébecca (met zeer gedetailleerde uitsnedes) en een graphic novel-versie van Of mice and man van John Steinbeck.

Voor Over mieren die goud verzamelen en andere bizarre dieren kreeg ze een Zilveren Penseel.