The hate u give / Angie Thomas ; vertaald [uit het Engels] door Jasper Mutsaers

Dit debuut van Angie Thomas is ingeslagen als een bom: geweldige recensies, in Nederland genomineerd voor de BruutTaal Gouden Lijst 2018 en winnaar Beste Boek voor Jongeren 2018 in de categorie ‘vertaald’. Het boek is inmiddels verfilmd en zal februari volgend jaar in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Tienermeisje Starr woont in een arme, zwarte wijk met veel drugs- en bendeproblemen en criminaliteit. Haar ouders werken hard om genoeg te verdienen om voor hun kinderen goede particuliere scholen te betalen, waar ze veilig zijn en veel beter onderwijs krijgen dan op de school in hun eigen wijk. Hoewel Starr een meisje is dat geen problemen zoekt, hangt het onheil altijd in de lucht. Wanneer zij met een vriend in zijn auto meerijdt wordt deze vriend voor haar neus doodgeschoten door een agent die hem staande heeft gehouden in verband met een kapot achterlicht. Behalve het trauma en het verdriet dat Starr hierover heeft, moet ze ook beslissen of ze als getuige haar mond opentrekt, anoniem of openbaar. En ondertussen wordt deze moord door een witte politieagent op een zwarte jongen natuurlijk niet licht opgevat in de wijk. Demonstraties en rellen zijn het gevolg.

The hate you give is een enorm meeslepend verhaal over een eigenlijk heel gewoon gezin dat moet zien te overleven op een hele moeilijke plek: het is er altijd gevaarlijk, er heerst armoede (wat jongens weer verleidt bij bendes te gaan) en wie daar woont, wordt sowieso gezien en behandeld als crimineel. Het mooie is dat je behalve alle ellende en spanning ook een liefdevol gezin ziet, dat er ook gewoon kleine dingen spelen zoals per se de coolste schoenen willen hebben en gedoe met een vriendje. Maar ook: dat de wijk ook absoluut zijn mooie en gezellige dingen heeft, dat buurtbewoners bevriend zijn en voor elkaar zorgen. Over slechte wijken in Amerika, politiemannen die wel heel snel naar hun geweer grijpen als het donkere mensen betreft, over de rellen die dat tot gevolg heeft, hebben we allemaal gehoord. Maar dit boek doet je het ook voelen. En dat is het mooie en het knappe ervan. Een belangrijk boek.