Naar de overkant / Wouter Klootwijk ; met illustraties van Enzo Pérès-Labourdette

Na Anne, het paard en de rivier is dit het tweede boek van Wouter Klootwijk en Enzo Pérès-Labourdette. Wederom speelt een rivier een belangrijke rol: waar bij het eerste boek Anne langs een rivier reist, zit in Naar de overkant een rivier in de weg: als jongetje Steef in een hoogspanningsmast klimt (‘Dat is gevaarlijk’, zeggen de moeders), ziet hij aan de overkant een meisje naar hem zwaaien. Vanaf dat moment zwaaien ze vaker naar elkaar en roepen ze naar elkaar, maar ze verstaan elkaar niet.

Steefs vader heeft een Timmerfabriek en het is Steefs droom om een huisje in de hoogspanningsmast te maken van waaruit hij de zee kan zien. Maar nu hij een meisje aan de overkant heeft ontdekt, heeft hij een nieuw plan: hij wil naar de overkant.

Zijn vader helpt hem met het bouwen van een vlot en de volgende dag maakt hij zijn eerste oversteek. Het vlot drijft wat af, maar Eefje, het meisje van de overkant, is al in het water gelopen om te helpen. Het peddelen is erg zwaar en het vlot drijft dus af, maar Eefjes vader heeft een oplossing: ze bouwen het vlot om tot een pondje (met handig tekeningetje van Enzo Pérès-Labourdette waarop je kan zien hoe dat technisch in elkaar steekt).

Nu Eefje en Steef vrienden zijn en elkaar makkelijk kunnen bereiken, gaan ze samen aan de slag met Steefs droom: de hut in de hoogspanningsmast (die inmiddels ontmanteld is).

Lief, tijdloos verhaal over een vriendschap die zich niet laat tegenhouden door obstakels. Speelt zich af in een oerhollands landschap waar Enzo Pérès-Labourdette, net zoals in het vorige boek, een exotische draai aan weet te geven met kleine tekeningen in vooral groen en roze. Zelf lezen vanaf een jaar of 8, voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

Zilveren Griffel 2020