Lola en de leasekat / [tekst en ill.] Ceseli Josephus Jitta

Afgelopen woensdag zijn de Nationale Voorleesdagen begonnen en nu staat alles in het teken van het winnende boek Een huis voor Harry van Leo Timmers. Hoewel ik de boeken van Leo Timmers geweldig vind en veel heb voorgelezen in de bibliotheek en natuurlijk zijn Prentenboek van het jaar afgelopen woensdag heb voorgelezen, ga ik het er niet over hebben. Jammer? Luister dan vooral naar aflevering 6 van De Grote Vriendelijk Podcast met als gast: Leo Timmers! Eerder heb ik al wel iets geschreven over een aantal titels van de Prentenboek Top 10 van 2019.

Waarom ga ik het er niet over hebben? Ik heb besloten voortaan niet meer over alle prentenboeken te schrijven die ik voorlees in de bibliotheek, maar om mijn favoriete van de week te kiezen en te bespreken. Ik heb er woensdag rondom Harry een kattenfeestje van gemaakt (vijf prentenboeken over katten) en mijn favoriete van de week is de gouwe ouwe Lola en de leasekat uit 2006. Mijn zoon van bijna 18 herinnerde zich het boek nog.

Lola en Jan zijn enorm gelukkig samen, al vele vele jaren. Ze helpen en steunen elkaar door dik en dun, maar het zijn oude mensjes. Jan maakt het steeds slechter en op een dag valt hij dood neer. Lola blijft eenzaam achter, lezend en ‘surfend’ op het internet (noemt iemand dat tegenwoordig nog zo?). Op internet vindt ze de site www.leasekat.nl waar je een kat kunt bestellen: er staan foto’s bij en een korte omschrijving. De oudere kat Tim, die volgens de omschrijving een gezelligheidsdier is, spreekt haar erg aan en ze bestelt hem. Vanaf het moment dat Tim met het kattenbusje wordt bezorgd zie je Lola opknappen: ieder moment van de dag is ze nu samen met haar gezellige schootkat Tim. En samen met Tim op een bankje in de zon overdenkt ze haar mooie leven dat ze heeft gehad en vooral haar relatie met Jan.

De kinderen vonden het boek mooi en waren ook wel na allerlei stoute katten verhalen toe aan een lieve kat (echt waar, dat zeiden ze) en aan de moeders kon ik horen dat ze het heel mooi vonden. Ja, dit is ook echt een lief, ontroerend prentenboek, over de troostrijke werking van een kat.