Koning Valentijn / Tim Gladdines

Benjamins drie jaar oudere broer Valentijn heeft alles: hij is knap, grappig, een vrolijke gangmaker, weet altijd wat hij moet doen of zeggen, iedereen hangt aan zijn lippen en meisjes hangen graag om hem heen. Benjamin is in alles het tegenovergestelde: hij is niet knap, sociaal onhandig, heeft geen vrienden, wordt gepest en zijn leven is een aaneenschakeling van ongemakkelijke situaties.

Benjamin wil dan ook heel graag op Valentijn lijken: door bij hem te zijn, mee te gaan naar zijn vrienden en zich te gedragen als Valentijn. Dit tot zeer grote irritatie van Valentijn. Maar terwijl Benjamin zich steeds meer verdiept in het fenomeen Valentijn, en de situatie thuis daardoor steeds gespannener wordt (mede gevoed door oudere zus Nicolien die met een hoop sarcastische opmerkingen olie op het vuur gooit), stuit Benjamin op een heel andere kant van Valentijn.

De boel komt helemaal op scherp te staan als beide broers auditie doen voor de schoolmusical Jezus Christ Superstar en Valentijn de rol van Jezus krijgt, en Benjamin die van Judas. Het verhaal van de broers en van Jezus Christ Superstar worden geweldig verweven.

Ik heb het boek in één ruk uitgelezen (of in ieder geval ging ik er behoorlijk snel doorheen voor mijn slome doen). Schrijver Tim Gladdines geeft ook maar mondjesmaat dingen weg waardoor je je blijft afvragen: wat is er toch precies aan de hand? en verder wil lezen. Het verhaal is zo vanuit Benjamin geschreven dat er ook wel lucht en humor in zit en Benjamin geen melijwekkende jongen wordt, maar een jongen die de boel niet handig aanpakt maar die je absoluut beter gunt. Prachtig boek over een broederstrijd, zoeken naar je eigen identiteit en het ontdekken van eigen seksuele geaardheid. Aanrader voor jongeren vanaf ca. 12 jaar.