Het dodenhuis / Sarah Pinborough ; uit het Engels vertaald door Carla Hazewindus

Dit verhaal speelt in een tijd waarin mensen kennelijk niet meer ziek worden, een aantal uitzonderingen daargelaten. Er worden regelmatig bloedtesten gedaan bij kinderen om de ‘defecten’ eruit te pikken. Is de uitslag van je bloedtest niet goed, dan wordt je onmiddellijk opgehaald en afgevoerd naar het dodenhuis dat ergens ver weg op een eiland staat. Zonder enige informatie wordt je daar in het tehuis ondergebracht en zonder ook maar enige begeleiding of warmte of wat dan ook, krijg je de hoogst nodige zorg (bed, kleren, eten, onderwijs, onderdak). Wie ziek wordt, wordt ‘s nachts stilletjes afgevoerd en niemand hoort nooit meer wat wat over je. Niemand merkt dat je wordt afgevoerd, want alle kinderen moeten ‘s avonds verplicht ‘vitamines’ innemen, waarna ze in een comateuze slaap vallen.

Alleen Toby merkt het, want Toby slikt zijn pillen niet door, maar verstopt ze. Toby was een doodnormale vrolijke puberjongen tot hij werd weggerukt bij zijn ouders en in het dodenhuis terecht kwam. Daar probeert hij de andere kinderen zoveel mogelijk te negeren, om niemand te geven en niet aan vroeger te denken. Stiekem dwaalt hij ‘s nachts alleen door de gangen, tot er een nieuwe lichting kinderen wordt gebracht waaronder het meisje Clara. Tot Toby’s grote irritatie zijn de nachten niet meer van hem, want ook Clara neemt de pillen niet in. Clara is in tegenstelling tot Toby vrolijk, ontwapenend, ziet de goede dingen in anderen, danst, klimt in bomen en krijgt Toby zover om er ‘s nachts stiekem samen vandoor te gaan en over het eiland te struinen. Ze worden verliefd en Toby begint langzaam wat te ontdooien. Ook zijn veel jongere kamergenootjes Louis en Will, die tegen hem opkijken als een grote broer, zijn moeilijk om niet om te gaan geven.

Terwijl er af en toe een kind ziek wordt, die dat vervolgens wanhopig probeert te verbergen om niet afgevoerd te worden, proberen de kinderen allemaal op hun eigen manier te overleven op deze koude en afschuwelijke plek. Toby en Clara gaan verder: zij smeden op hun geheime nachtelijke uitstapjes ontsnappingsplannen.

Aangrijpend mooie dystopische roman voor jongeren